Biljka Čičoka

Biljka Čičoka

Biljka čičoka izgledom je vrlo slična krumpiru, ali za razliku od njega ona ne sadrži škrob. Zahvaljujući tome, pomaže pri suzbijanju pretilosti, dijabetesa i skidanju suvišnih kilograma.

 

Čičoka biljka poznata je po tome što se koristi kao prirodni lijek za razne zdravstvene probleme, među kojima su i dijabetes, visoki kolesterol, ispadanje kose te slab imunitet.
Porijeklo ljekovite čičoke
Čičoka (lat. Helianthus tuberosus) još je poznata i kao divlji krumpir, gomoljasti suncokret, jeruzalemska artičoka, nahod, morski krumpir te morska repa. Ova ljekovita biljka potječe iz Sjeverne Amerike, a danas se uzgaja diljem svijeta. Zahvaljujući ljekovitim svojstvima kojima raspolaže, čičoka se koristi kao prirodni lijek protiv raznih bolesti. Bez sumnje predstavlja pravo malo bogatstvo zdravlja i energije.
Bogatstvo nutritivnih sastojaka
Čičoka je vrlo slična krumpiru, ali za razliku od njega ona ne sadrži škrob. To znači da pomaže pri skidanju neželjenih kilograma te na prirodni način sprječava pretilost. Osim toga, čičoka pomaže kod visokog tlaka, kolesterola, anemije, osteoporoze, artritisa, a naročito dijabetesa. Sadrži velike količine važnih minerala kalija, fosfora, kalcija, magnezija, željeza, beta-karotena te vitamina. Čičoka je poznata po tome što ima vrlo nisku kalorijsku vrijednost te obiluje hranjivim nutrina.
Priprema i konzumacija čičoke
Što se tiče pripreme ove hranjive biljke, čičoka je povrće koje se može jesti popuno sirovo. Nije ju potrebno termički obrađivati jer upravo u sirovom obliku njene hranjive tvari najviše dolaze do izražaja. Sirova se može stavljati u salate, ali jednako uspješno pripremati kao prilog ili sastavni dio glavnih jela. Također je ukusna u juhama, ali i zdravim desertima.

Izvor

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.