Apple Watch može prepoznati rane znakove dijabetesa

Apple Watch može prepoznati rane znakove dijabetesa

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako Appleov sat može prepoznati rane znakove dijabetesa u čak 85 posto slučajeva.

 

Apple Watch iz generacije u generaciju sve je bolji uređaj s više mogućnosti, bržim hardverom i boljim softverom. S vremenom su obavijesti s iPhonea pale u drugi plan i Apple Watch postao je uređaj za ljubitelje fitnessa i zdravog načina života s kojim se bez problema može plivati i koji prati vaše otkucaje srce i upozorava na potencijalne probleme povezane s radom srca. Istraživanja su tako pokazala da bi Apple Watch i aplikacija Cardiogram koja koristi i analizira podatke s Appleovog sata mogla upozoriti korisnika ako mu prijeti srčani udar, a razvijen je i algoritam koji može otkriti i fibrilaciju atrija. Već su zabilježeni slučajevi u kojima je Appleov sat upozorio korisnike na probleme s radom srca i srčani udar prije nego su se pojavili simptomi – i tako možda spasio život tim ljudima.

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako Apple Watch može detektirati dijabetes u ranoj fazi razvoja. Istraživanje je proveo Cardiogram u suradnji sa Sveučilištem Kalifornija iz San Francisca na više od 14 tisuća korisnika te se pokazalo kako Appleov sat može prepoznati dijabetes s preciznošću od čak 85 posto.

Komentirajući ove rezultate, izvršni direktor Cardiograma Brandon Ballinger rekao je kako 24 posto ljudi s dijabetesom ne zna kako boluju od te bolesti. Dodao je, kako je prepoznavanja dijabetesa u 85 posto korisnika odličan rezultat s obzirom kako se dijabetes prati samo s pametnim satom i aplikacijom.

Dijabetes se može otkriti praćenjem promjene u radu srca koje su povezane s ovom bolešću – npr. povećanje otkucaja srca tijekom mirovanja ili sporijim oporavkom broja otkucaja srca nakon vježbanja. Na temelju ovih podataka može se predvidjeti postoji li mogućnost razvoja dijabetesa tako da, zahvaljujući tehnologiji, korisnici mogu dobiti rano upozorenje o potencijalnim problemima i mogu na vrijeme i prije razvoja nekih komplikacija početi s prevencijom ili terapijom.

Izvor

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.