Hoće li Apple Watch uskoro postati i alat za dijabetičare?

Hoće li Apple Watch uskoro postati i alat za dijabetičare?

„Jabučari“ su navodno angažirali mali tim inženjera upućenih u biomehaniku koji rade na razvoju senzora koji će moći pratiti razinu glukoze u krvi putem kontakta s kožom, umjesto testiranja krvi i sličnih mehanizama.

 

Odjel za razvoj ovog projekta smješten je u Apple-ovim uredima u Palo Altu. Na čelu tima od tridesetak ljudi, među kojima su stručnjaci za biokemiju dovedeni iz tvrtki kao što su „Masimo“, Sano, Medtronic i C8 Medi senzori navodno je Johny Srouji, Apple-ov viši dopredsjednik za hardver.

Izvještaje o napretku navodno je podnosio Michaelu D. Hillmanu do 2015. godine, kada je Hillman napustio Apple. Čini se kako je projekt u razvoju bar pet godina te kako je dovoljno uznapredovao za početak testiranja izvedivosti u klinikama na području Zaljeva San Francisca. Angažirani su i konzultanti kako bi pomogli u proboju kroz šumu zdravstvenih propisa Sjedinjenih Država.
Ideja o razvoju uređaja iz kategorije nosivog računalstva koji bi služio kao alat ljudima s kroničnim bolestima poput dijabetesa pojavila se još dok je Apple vodio Steve Jobs. No, pokazalo se kako nije lako razviti tehnologiju koja bi precizno izmjerila razinu glukoze u krvi bez korištenja igle.
Apple-ovo rješenje navodno za mjerenje koristi svjetlo. Nije poznato kad bi moglo biti spremno za uporabu, kao ni hoće li biti dijelom samostalnog uređaja ili uklopljeno u iPhone, Apple Watch ili neki drugi proizvod. Na vlastitom rješenju tog tipa rade i u Googleu, ali u toj su se tvrtki odlučili za drukčiji pristup: razvijaju kontaktne leće koje će mjeriti razinu glukoze u kontaktu s očima, kao i uređaj veličine zavoja.
Glukometar povezan s pametnim telefonom između ostalih razvija i hrvatski start-up „uniGluko“, u koji su uložili start-up akcelerator „Deutsche Telekoma“ hub:raum i hrvatski anđeli ulagači.

IZVOR

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.