Bamija - čarobna biljka iz Božjeg vrta

Bamija - čarobna biljka iz Božjeg vrta

S obzirom na sva ljekovita sredstva koje ovo ukusno povrće posjeduje, trebala bi se češće pronaći na našem jelovniku. Bamija je jednogodišnja, grmolika biljka koja se počela  uzgajati u dolini rijeke Nil stoljećima prije Krista.

 

Smatra se da je bamija stigla izravno s Arapskog poluotoka. Rasprostranila se po obalama Sredozemnog mora, ali i istočnije. U većem dijelu Europe, pa i kod nas u Hrvatskoj, slabije je poznata. Bamija se često koristi u susjednoj Bosni i Hercegovini, a na našim tržnicama može se pronaći najčešće u sušenom obliku. Cvijet bamije je zvonasti, svijetložute boje te traje samo jedan dan. Nekoliko dana nakon cvatnje započinje berba bamije, kada joj plodovi sazriju. Prvi plodovi se pojavlju u drugoj polovici lipnja i ima ih sve do kasne jeseni. Sezona u kojoj se može nabaviti svježa bamija dosta je kratka, no sušena bamija je izvanredna zamjena.  Bill Clinton, bivši američki predsjednik, sam je izjavio: „ Ako me želite počastiti, neka bude okra.“

Nutritivna vrijednost bamije
Zdravstvena i nutritivna svojstva posjeduje u cijeloj biljci; plodovima, lišću, stabljici i korijenu. Bamija se najviše može podičiti bogatstvom vitamina C, određenim količinama vitamina A, B6, folne kiseline, željeza i kalcija. Sadrži škrob, ponešto masnoća i riboflavin. Ljekovito djelovanje bamije kod oboljenja želuca i crijeva pokazuje vidljive rezultate te je kao jelo preporučena u raznim redukcijskim dijetama za obnavljanje probavnog sustava. Bamija sadrži vlakna koja pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi. U većim količinama može imati laksativni učinak pa se koristi kod konstipacije, regulira rad crijeva. Bamijin čaj preporučuje se za želučane tegobe kao što su gastritis, bolovi u želucu, čir na želucu, gubitak teka. Bamijina sluz oblaže želudac štiteći ga od pojačanog lučenja želučane kiseline i regulira probavu. Ima vrlo dobar učinak na kroničnu iscrpljenost i depresiju. Pokazala se učinkovita u reguliranju razine šećera u krvi kod dijabetičara. Također je i poznata kao afrodizijak.

Kulinarska upotreba
Mlada bamija se može upotrebljavati svježa, suha, smrznuta, marinirana, ukiseljena, kao čaj, tinktura i sl. U kulinarstvu se kuha s različitim vrstama juha, variva, čorbi, koristi se pečena, pirjana, pohana, na roštilju ili se svježa stavlja u različite salate. Od sušene bamije mogu se pripremiti gotova sva jela kao i od svježe,  ali potrebno ju  je prethodno  namočiti  i kad poveća volumen, spremna je za upotrebu. Najčešće se kombinira s janjetinom i jako se dobro slaže i s drugim vrstama mesa. Bamijina sluz, koju ona ispušta prilikom kuhanja, veže kolesterol a poznata je i po svom djelovanju kao prirodni emulgator, zbog čega ga ju ljudi često dodaju mnogim umacima kako bi se zgusnuli. Začinska bamija vrlo se dobro može upotrijebiti kao zaprška jelima. Može se dinstati pa miješati s teletinom što daje ukusno i hranjivo varivo. Postoje brojni načini i recepti pripreme koji ovise od zemlje do zemlje u kojoj je manje ili više poznata.

Prirodna kozmetika od bamije
Biljni prirodni botox ekstrahiran je iz čarobne bamije, što su u OPG-u Zejbek, s desetogodišnjom tradicijom uzgoja ove biljke, prepoznali i uobličili u inovativnu prirodnu kozmetiku. Prednosti prirodne kozmetike su zasigurno izostanak umjetnih materijala, boja, silikona, konzervansa, aditiva, parabena i fenoksietanola te na koncu nije testirana na životinjama. Bamija je jedina biljka iz koje je ekstrahiran prirodni biljni botox, na kojoj se temelji ova kozmetika. On smanjuje kontrakciju mišića, neutralizira štetno djelovanje slobodnih radikala u tijelu i tako sprečava prerano starenje kože. Pomaže koži zadržati glatkoću i zategnutost. Blagotvorno djeluje na kožu  smanjujući crvenilo i upalne procese. Ova ručno rađena, prirodna kozmetika, koja broji sve više oduševljenih poklonika, uključuje tonik, ulje, hidratantnu kremu, kremu za zrelu kožu te melem.

http://www.fino.hr/bamija--carobna-biljka-iz-bozjeg-vrta/23/

Tražilica

Copyright © 2017 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.