Cimet kao lijek i začin

Cimet kao lijek i začin

U nekim zemljama cimet se koristi kao lijek za dijabetes, probavne smetnje i prehladu, a često ga se preporučuje osobama slabijeg karaktera, ravnodušnima, presporima, kao i osobama koje su sklone debljanju.

 

U tradicionalnim drevnim medicinama, cimet se koristi za prehladu, nadutost, mučninu i proljev.
Odličan je za poboljšanje energije, vitalnosti i cirkulaciju, osobito kod ljudi koji osjećaju vrućinu u gornjem dijelu tijela, a imaju hladne noge.

Cimet ima antibakterijska, antifuginalna i antiparazitska svojstva koja su odlična za borbu protiv vaginalnih infekcija, infekcija usne šupljine, infekcija uha i želučanih čireva.

Masna, pržena i procesirana hrana uzrokuje upalu unutarnjih tkiva i organa, koje su povezane s najsmrtonosnijom bolesti našeg doba - bolesti srca. Cimetova antiupalna svojstva štite od srčanog i moždanog udara, kao i od raznih srčanih i kardiovaskularnih bolesti.

Cimet može pomoći osobama koje pate od dijabetesa tipa 2. Naime, cimet kontrolira razinu šećera u krvi, može značajno smanjiti razinu lošeg kolesterola, ukupnog kolesterola i masnih kiselina u krvi, odnosno triglicerida. Jedno istraživanje je pokazalo kako ljekoviti učinak cimeta traje čak do 20 dana nakon uzimanja.

Cimet je odličan izvor mangana, dijetalnih vlakana, željeza i kalcija. Kombinacija kalcija i vlakana može pomoći kod uklanjanja žuči, što će spriječiti oštećenja stanica debelog crijeva i nastanak raka debelog crijeva.

Cimet smanjuje bol uzrokovanu artritisom i sprječava širenje stanica raka.

Cimet je prirodan konzervans, što je odlično za sve ljude koji pripremaju zimnicu.

Dokazano je da cimet olakšava menstrualne bolove i sprječava neplodnost. Cimet kod žena povećava razinu progesterona i smanjuje proizvodnju testosterona, što ga čini odličnim lijekom za regulaciju hormona.

Cimet se pokazao obećavajućim kod raznih neurodegenerativnih bolesti uključujući Alzheimerovu bolest, Parkinsonovu bolest, multiplu sklerozu, tumor na mozgu i meningitis. Neka istraživanja su pokazala da cimet smanjuje kronične upale koje su povezane s tim neurološkim poremećajima.

Ukoliko vam ni ove prednosti nisu dovoljne, liječnici upravo provode istraživanja koja bi trebala dokazati blagotvoran učinak cimeta na pamćenje i obavljanje određenih zadataka.

http://www.centar-zdravlja.net

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.