DIAEURO 2013

Organizacijski vrlo uspješno završio drugi DIAEURO, prema izjavama sudionika HSDU visoko postavio ljestvicu u provedbi projekta, a hrvatski tim je ove godine uzeo broncu !!!

 
Poredak na DIAEURO-u 2013, 26. - 31. kolovoza 2013., Zadar:

1. mjesto: Mađarska

2. mjesto: Portugal

3. mjesto: Hrvatska

Najbolji igrač:                   Gabor Czernai br. 7         (Mađarska)

Najbolji golman:              Paulo Nuno br. 99           (Portugal)

Fair play team:                 Poljska

Sve je počelo u Ukrajini kao ideja povezivanja Europskog prvenstva u nogometu 2012. i malonogometnog natjecanja namijenjenog osobama s dijabetesom koje se ne bave profesionalno sportom. Tako je nastao projekt DIAEURO. Prošle godine prenijeli smo vam atmosferu i pobjedu Hrvatskog tima.

Ove godine odlučili smo organizirati DIAEURO 2013. u Zadru. Tim projektom željeli smo podići svijest o tjelesnoj aktivnosti kao jednom od najvažnijih faktora u kontroli i upravljanju dijabetesom, naglasiti da osobe s dijabetesom mogu biti fizički aktivne kao i bilo koji zdravi pojedinac te potaknuti primjerom sve ljude s dijabetesom (kao i sve ostale) da se više i češće bave fizičkom aktivnošću.

Događaj je bio organiziran u gradu Zadru, od 26.-31. kolovoza, utakmice su se održavale u Gradskoj dvorani Mocire, a na DIAEURO-u 2013 sudjelovalo je više od 170 sudionika.

Osim igranja malog nogometa, osobe s dijabetesom prošle su kroz razne edukativne radionice te su bile pod nadzorom liječnika - dijabetologa kako bi naučili pravilno provoditi tjelesnu aktivnost. Natjecanje je uključivalo 12 nacionalnih timova osoba s dijabetesom (odrasli od 18 +) iz različitih zemalja. Zemlje sudionice bile su: Ukrajina, Belgija, Poljska, Italija, Slovačka, Portugal, Srbija, Mađarska, Bugarska, Rumunjska, Uzbekistan i Hrvatska. Svaka reprezentacija bila je u pratnji liječnika – dijabetologa i trenera tima. Projekt je bio organiziran pod pokroviteljstvom IDF Europe (Međunarodne dijabetičke federacije Europe).

Osim natjecateljskog dijela manifestacije, događaj je također uključivao i okrugli stol gdje su predstavnici zemalja predstavili zdravstveni model svoje zemlje, podijelili svoje životno iskustvo s naglaskom na važnu ulogu uravnotežene prehrane i tjelesne aktivnosti u kontroli dijabetesa, a sudionicima su distribuirani letci i edukativni materijali o pravilnoj prehrani i fizičkoj aktivnosti. Jelovnici su bili primjereni osobama s dijabetesom, te su za svaki obrok dobivali i informacije o količini ugljikohidrata, a također se vodila evidencija o visini šećera u krvi svakog pojedinog sudionika prije i nakon obroka.

Utakmice su bile sjajne, igrači motivirani, a sve je prošlo u fair-play ozračju. Hrvatska je ove godine osvojila broncu, Portugalci srebro, dok su zlato odnijeli Mađari pa su pripreme za slijedeći DIAEURO u Budimpešti već započele.

Kućama smo se vratili umorni, ali sretni i obogaćeni novim prijateljstvima i znanjima.

Zahvaljujemo svim institucijama koje su prepoznale važnost ovoga događaja te su pokrovitelji natjecanja: predsjednik RH dr. Ivo Josipović, Ministarstvo zdravlja RH, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Zadarska županija, Grad Zadar te Hrvatski nogometni savez.

Za sve vas koji niste imali prilike biti s nama u Zadru, na slijedećem linku pogledajte video kako nam je bilo lijepo :-)

Link - http://www.youtube.com/watch?v=9VUYXyKUtQ0

 

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.