Dijete koje treba izbjegavati

Dijete koje treba izbjegavati

Postoji niz čudnih dijeta i savjeta za skidanje kilograma. Mnoge nisu medicinski dokazane i treba ih izbjegavati. Iz silnih knjiga o dijetama i DVD-a u kojima nam zvijezde pokazuju kako isklesati tijelo i smršavjeti, zaključujemo da svi autori samo žele zaraditi.

 

Dijeta dječjom hranom
Neki od fanova ove dijete su Lady Gaga, Gwyneth Paltrow i Jennifer Aniston. Tijekom dijete, svaki dan se jede do 14 staklenki dječje hrane i eventualno jedan ''odrasli'' obrok.
Dječja hrana bi trebala biti upravo to, hrana za djecu, a ne sredstvo za skidanje kilograma i to iz nekoliko razloga. Ova dijeta sadrži voće i povrće, ali je ono pročišćeno pa sadrži puno manje vlakana. Također, žvakanje hrane povezano je s osjećajem sitosti pa je bolje uzeti jabuku ili mrkvu nego staklenku.

Row food dijeta
Neprolaznu ocjenu zaslužuje i dijeta u kojoj se jede samo sirova hrana i nepasterizirani, nehomogenizirani mliječni proizvodi. Slavni pobornici ove dijete su Demi Moore, Natalie Portman i Woody Harrelson. Mana ove dijete je što je sirova hrana siromašna kalcijem, vitaminom D, željezom, cinkom i bjelančevinama. Budući da se mnoge namirnice mogu konzumirati tek nakon kuhanja, na primjer riža, tjestenina, kruh, krumpir, grah i zrna mahunarki, one su nažalost isključene iz ove dijete.

Dukan dijeta
Pobornici Dukanove dijete su Vojvotkinja od Cambridgea i njena majka Carole Middleton, Jennifer Lopez i Gisele Bundchen. Komplicirana dijeta od četiri faze temelji se na unosu isključivo bjelančevina te na strogoj kontroli obroka i kalorija.
Ne postoje nikakvi znanstveni dokazi koji bi dokazali njenu medicinsku ispravnost, dok se s druge strane znade da je izbacivanje određenih hranjivih sastojaka iz jelovnika škodljivo, kao što je ovdje slučaj s ugljikohidratima. Čak je i tvorac dijete, dr. Pierre Dukan, upozorio na probleme koje njegova umotvorina izaziva, kao što su manjak energije, usporena probava i loš zadah.

Reci mi koja si krvna grupa
Dijeta po krvnoj grupi također spada u nepoželjne, iako je provode Cheryl Cole, Sir Cliff Richard i Courtney Cox-Arquette. Ova se dijeta u potpunosti temelji na pseudo-znanosti, jer tvrdi da se različite hranjive tvari različito razgrađuju u tijelu ovisno o krvnoj grupi.
Tako bi oni s krvnom grupom A trebali izbjegavati mliječne proizvode, a prehrana bi im trebala biti bazirana na povrću. Grupa B bi trebala jesti što raznovrsniju hranu, uključujući i mliječne proizvode, koji su ostalima zabranjeni. Pripadnicima krvne grupe AB savjetuje se da kombiniraju dijete krvnih grupa A i B, a krvna grupa 0 trebala bi jesti puno mesa i izbjegavati mliječne proizvode, brašno, žitarice te jesti puno mesa. Isključivanje određene hrane iz jelovnika nikada nije dobro, osim na preporuku liječnika.
Ova dijeta može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema zbog manjka kalcija i drugog. Kao i kod ostali navedenih dijeta kilogrami se tope jer je značajno smanjen unos kalorija, ali se uz kilograme topi i zdravlje.

Na žalost, ne postoji magični štapić kojim možemo skinuti kilograme ni čudesna dijeta koja će nas na brzinu učiniti vitkima, a bez rizika po zdravlje. Većina tih formula nudi kratkoročno rješenje i dugoročni problem. Možda ovaj savjet zvuči banalno, ali je potpuno istinit - ako želite smršaviti jedite raznovrsnu hranu i umjerene porcije, a pritom trošite više kalorija nego što ste unijeli.

Komentar stručnjaka
Za komentar smo zamolili i našu nutricionisticu iz Vitaminoteke Sandru Krstev Barać:
'Danas na raspolaganju stoji pregršt popularnih i pomalo čudnovatih dijeta, a mnoge od tih dijeta imaju brojne zajedničke karakteristike. Primjerice, obično dolaze u obliku knjiga koje vrlo brzo postaju bestseleri i imaju nekoliko nastavaka, kreirane su od strane liječnika koji ulijeva povjerenje, često isključuju neku od osnovnih skupina hranjivih tvari ili pojedine namirnice, uvijek postoje slavne osobe koje slijede pojedinu dijetu, što privlači medijsku pažnju.
Također, uz knjigu često nastaju i suplementi pod brendom dijete, prehrambeni proizvodi, centri mršavljenja, a ponekad i cijele korporacije.
Ipak takve dijete rijetko daju dugoročne rezultate, a mogu biti i opasne za zdravlje. Razlog leži u činjenici što u pravilu remete omjer između makronutrijenata, a samim time i njihovu prirodnu ravnotežu u organizmu.
Također, najčešće su previše restriktivne s obzirom na unos kalorija, a što je prehrana restriktivnija, to organizam štedljivije troši energiju koju dobiva. Kod suviše restriktivnih dijeta često se javljaju neželjene tegobe poput psihičkih tegoba, umora, loše kvalitete kose, kože i noktiju, oslabljenje imunološke funkcije i sl.'

http://www.zdravakrava.hr/clanak/2961/dijete-koje-treba-izbjegavati

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.