Susret djece i mladih dijabetičara Hrvatske u Ivanić-Gradu

Susret djece i mladih dijabetičara Hrvatske u Ivanić-Gradu

Po prvi puta u našoj Županiji, ujedno i Gradu održan je 21. rujna 2013. g.  Susret  djece i mladih dijabetičara Hrvatske. Organizator Susreta bio je Klub osoba sa dijabetesom „Za bolji život“ iz Ivanić-Grada.

 
Poticaj i inicijativa za organizacijom Susreta djece i mladih dijabetičara došla je iz prijateljske dijabetičke Udruge Garešnica. Budući da prijatelji iz Garešnice nisu bili u mogućnosti organizirati ovakav Susret, Klub je  prihvatio izazov i, iako je inicijativa bila da se okupljaju Udruge iz Slavonije Baranje i Moslavine, poziv za sudjelovanje proširio se na sve regije i pozvane su sve dijabetičke Udruge i klubovi iz Hrvatske. Klupsku inicijativu podržao je Hrvatski savez dijabetičkih udruga. 
Gradsko društvo CK Ivanić-Grad  bio je suorganizator Susreta, a Zagrebačka županija i župan Stjepan Kožić bili su generalni pokrovitelji. Generalno sponzorstvo preuzela je Tvrtka Salvus, a sponzori i pokrovitelji bili su: Grad Ivanić-Grad, Općine Kloštar Ivanić i Križ, Društvo CK Zagrebačke županije, Klub mladih HCK „Dabar“ iz Ivanić Grada, Gradska zajednica športskih udruga Ivanić-Grad, Udruga „Prijatelji baštine“ iz Ivanić-Grada i medijski pokrovitelj Radio Ivanić.
 
  
 
Na Susretu se okupilo oko 150 gostiju iz Udruga: Varaždin, Virovitica, Đakovo, Garešnica, Sl. Brod, Popovača, Velika Gorica, Vinkovci, Slatina, Hercegovac i Zagreb. Susret je prema programu započeo  zajedničkim okupljanjem i doručkom. Nakon toga predstavljena je projekcija i prezentacija na temu „Šetnja kroz povijest Ivanića“ prof. Vide Pust Škrgulja ispred Udruge „Prijatelji baštine“. Nakon toga predstavljen je kratki animirani film Međunarodne dijabetičke federacije i predavanje dr. Petre Šulentić, spec. endokrinolog na temu: „Dijabetes - zaštitimo našu budućnost“. Nakon svečanog otvorenja, svi uzvanici su ispred Pučkog učilišta formirali krug koji je simbol dijabetesa i pustili u zrak 135 balona u čast 135 godišnjici rada Hrvatskog Crvenog križa i 50-tak plavih balona kao simbol borbe protiv dijabetesa. Na Sportskom  parku  „Zelenjak“  je zatim svim uzvanicima  demonstrirana sanitacija vode u organizaciji Crvenog križa, a iza toga i naš tradicijski Čardak koji su ukratko predstavili  članovi Udruge „Prijatelji baštine“. Za sve goste bio je upriličen ručak na ŠRC “Petek“, a na sportskim terenima centra nakon ručka su održana sportska natjecanja za sve goste. Natjecalo se u odbojci na pijesku, graničaru i štafeti. Svi su gosti na kraju Susreta dobili zahvalnice i medalje za sudjelovanje koje je dodijelio g. Tomislav Ciković ispred Hrvatskog Saveza dijabetičkih Udruga.
Za sve goste, posjetitelje i uzvanike organizirana je tokom dana prodajna tombola sa vrijednim nagradama koja je humanitarnog karaktera jer prihod ostvaren prodajom biti će doniran našem sugrađaninu za obuku i školovanje psa vodiča za slijepe.
Kao dobri domaćini - volonteri pokazalo  se i 20-ak učenika Srednje škole Ivan Švear iz Ivanić Grada. Oni su, uz ostalo, na svojoj odjeći nosili obilježja pod nazivom „Ja sam superheroj“. To je akcija koju je na isti dan organizirala Hrvatska mreža volonterskih centara i tom prilikom dan je doprinos obilježavanju i veličanju humanosti i volonterskog rada.
Svi su gosti izrazili pohvale za organizaciju Susreta sa nadom da će ovakvi susreti postati tradicija u našoj Županiji i susjednim nam regijama.

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.