Što je nova u Dubaiju – dijabetički „gadgeti“

Što je nova u Dubaiju – dijabetički „gadgeti“

Ove godine definitivno nije bilo novih čuda, čak ni imalo revolucionarnih stvari kao što su nove opake naprave za CGMS ili pumpe koje kuhaju kavu…

 

Baš me veseli misao da više nije potrebno objašnjavati značenje riječi gadget (za svaki slučaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Gadget ).
Svjestan sam da nema puno takvih, ali nove igračke za dijabetičare su mi jedan od navažnijih aspekata sudjelovanja na svjetskoj dijabetičkoj konferenciji. Ove godine definitivno nema novih čuda, čak ni imalo revolucionarnih stvari kao što su nove opake naprave za CGMS ili pumpe koje kuhaju kavu… Ipak, mislim da je znatiželjnicima poput mene IDF Dubai 2011 imao ponešto za ponuditi.

Crna elegancija
Krenimo od najvećeg iznenađenja. Tokom leta sam razvijao strategiju kako najefikasnije izraziti nezadovoljstvo nedolaskom aparatića za GUK predstavljenog prije dvije godine u Montrealu - AccuChek mobile. Pokušavao sam smisliti kako uvjeriti nekog da skupi aparatić, sa skupim trakicama distribuira i u našu malu Hrvatsku. Mislim da je jasno zašto mi dobre  ideje nikako nisu padale na pamet :)   Po dolasku na štand – šok i nevjerica – napravili su novi, bolji i manji model Accu-Chek Mobile-a! Kvalitetnija izrada, odličan display, manje dimenzije i težina; a istovremeno 50 senzora u kazeti koji se ne izbacuju, nego automatski pohranjuju nakon upotrebe. Naravno da informacije o dolasku u Hrvatsku nisam uspio doznati..

Zaboravljate jeste li uzeli inzulin?
Uskoro bi ti problemi trebali postati stvar prošlosti. Naravno, mnogi pamte InNovo i Memoir višekratne inzulinske penove koji su pamtili vrijeme i broj uzetih jedinica inzulina. Poplavom jednokratnih pen-ova i nekim drugim problemima, višekratni penovi su se polako počeli gubiti s obzora, a ovi „memorijski“ – posebno. A kada bi vam netko  (pro)dao digitalni poklopac koji stavite na svoj jednokratni pen koji ima ugrađen senzor i štopericu? Odlična dosjetka – svaki puta kada skinete „digitalni“ poklopac sa svog pena na više od 8 sekundi, automatski se uključuje štoperica. Zahvaljujući tome, u svakom trenutku možete sa display-a na poklopcu, možete očitati prije koliko vremena ste uzeli svoj posljednji „špric“.  Neslužbena informacija: hrvatski Bauerfind pregovara o zastupstvu za Hrvatsku! Bravoo! Neslužbena cijena: cca 30 eura (http://timesulin.com/)

Može li se diskretnije uzimati inzulin?
Uvijek sa sobom nosite Pen-ove i pitate se što li je sa tim inzulinom nakon što ga nosite dva tjedna u džepu? Ili vam je sa „velikim“ penovima ipak teže diskretno uzeti inzulin? A možda bi se roditelji dodatno osigurali da im djeca uzimaju točnu dozu inzulina? Umirovljenicima bi netko želio precizno podesiti inzulinsku terapiju?
Vaši problemi bi mogli postati prošlost zahvaljujući setu od 3 minijaturne jednokratne šprice čija zaliha inzulina dostaje taman za jedan dan ili više. Da ne govorimo da je i na taj način lakše utvrditi jesmo li uzeli taj inzulin ili ne. Inzulin „se navlači“ iz standardnih penova, a ostalo je dječja igra. (http://www.insulution.com/) Službena informacija: Bauerfind potpisao zastupstvo!

Iphone za telefoniranje i internet?
Ma neeee. Idemo s njim mjeriti i GUK! Potreban je samo mali dodatak veličine palca koji upiknemo u utor za slušalice. Kada vam još kažem da su to smislili Slovenci i da izgleda odlično – iznenađenju neće biti kraja. Kao i „Aparatić“, softver je vrlo privlačan, instalira se besplatno na iPhone i automatski šalje rezultate kome (ne)treba.
Još aparatića?
Spomenuo bih, s obzirom na okolnosti, još jedan mali aparatić sa integriranih 20 trakica i lancetarom. Ovaj je pak posebno zanimljiv jer je integriran u prozirnu kutiju, vrlo otpornu na prljavštinu i udarce. Dakle, dodatna futrola je potpuno nepotrebna.

Davor Skeledžija

www.zadi.hr

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.