Filmovi o hrani u Dokukinu Croatia: 'Jeste li gladni?'

Filmovi o hrani u Dokukinu Croatia: 'Jeste li gladni?'

Od ovog četvrtka, 2. veljače, u Dokukinu Croatia u Zagrebu možete vidjeti dva dokumentarca o prehrambenoj industriji i globalizaciji. Robert Kenner i Erwin Wagenhofer bave se onim što jedemo, odnosno onim čime se svakodnevno susrećemo, a da smo pritom potpuno neinformirani o procesu koji ta hrana prolazi prije nego nam se nađe na nepcima.

 

Film 'Hrana d.d.' Roberta Kennera bavi se time koliko znamo o hrani koju kupujemo i u konačnici konzumiramo? Ovaj film razotkriva prehrambenu industriju, prezentirajući informacije koje su inače nedostupne konzumentima.

Razotkriva pozadinu toga kako se proizvodi naša hrana, koja je cijena zdravlja i baca sasvim novo svjetlo na globalnu prehrambenu industriju. Činjenice o proizvodnji hrane, tržišnim cijenama koje su neprilagođene zbog subvencioniranja određenih proizvoda i načina proizvodnje, miješanju politike i biznisa te kemijskom prilagođavanju i unazadovanju kvalitete hrane. Film je 2009. godine dobio nagradu Asocijacije filmskih kritičara Washington DC-a.

Film 'Mi hranimo svijet' Erwina Wegenhofera imali ste priliku pogledati 2006. godine u programu Motovun Film Festivala, kada je osvojio Fipresci i Amnesty International nagrade, a iste je godine  na Toronto Film Festivalu proglašen najboljim dokumentarcem. 

Količina neprodanog kruha koji se svakodnevno baca u Beču bila bi dovoljna da se opskrbi Graz, drugi grad po veličini u Austriji. Oko 350.000 hektara poljoprivredne proizvodnje, prvenstveno u Južnoj Americi,  namijenjeno je proizvodnji soje kojom Austrijanci hrane stoku, dok jedna četvrtina lokalne populacije gladuje. 'Mi hranimo svijet' je film o hrani i globalizaciji, ribarima i farmerima, kamiondžijama i moćnim direktorima korporacija, protoku robe i gotovog novca - film o oskudnosti usred obilja. Svojim nezaboravnim slikama film daje uvid u proizvodnju naše hrane i odgovara na pitanje kakve veze s nama ima svjetska glad.

http://www.culturenet.hr

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.