Vikend dijabetesa u Gradu mladih

Vikend dijabetesa u Gradu mladih

U Gradu mladih u Zagrebu je po prvi put organizirana edukativna radionica za mlade lidere u dijabetesu uz edukativnu radionicu za mlade 21. i 22. listopada u organizaciji HSDU-a.

 

Nas sedmero smo radili s mladima s dijabetesom, uključujući psihološku radionicu, edukativnu radionicu i animatorski dio. U animatorskom dijelu, koji smo osmislili mi mladi lideri, radili smo na poboljšanju kvalitete života te smo vješto svladali nove načine animacije. Isto tako smo organizirali zajedničko mjerenje šećera koje nas je sve povezalo. Kroz razne igre smo se još više zbližili te večer proveli uz zabavu i dobro raspoloženje. Naš mentor Luka nam je ukazao na greške i propuste, ali kao i svaki pravi učitelj nije nas propustio ni pohvaliti za naš trud i timski rad. Igre koje smo sami osmišljavali su uglavnom poticale na timski rad, kojem je cilj ujediniti snage da bi se ostvario zadatak. Kao i kod svih naših druženja, uvijek se nađe netko kome je rođendan, a mi to obavezno proslavimo tortom i pjesmom. Vikend je brzo prošao i približio se odlazak kućama. I ovaj put sve je bilo odlično, a mi lideri bogatiji smo za mnoge vještine koje ćemo primijeniti u našem radu s mladima.
Mladi lideri

Došavši u Grad mladih znali smo da nas očekuje fantastičan vikend. Subota je prošla u znaku zanimljivih i poučnih edukacija i animatorskih igri lidera. Prvo predavanje nam je održala doktorica Požgaj s prezentacijom o naprednim tehnologijama u liječenju šećerne bolesti tipa 1, zatim smo se s veselom sestrom Danijelom bavili ugljikohidratima i našim svakodnevnim jelovnicima. Nešto novo o komplikacijama na očima rekla nam je doktorica Tomić. Nakon finog ručka dočekao nas je doktor Grgurević koji nas je uveo u svijet trudnoće i šećerne bolesti. Iz toga smo svi izvukli važnu pouku, a to je da se trudnoća treba planirati kako bi se izbjegle kasnije komplikacije na novorođenčetu. Uz Dianu Gluhak, mladu nutricionisticu, imali smo zanimljivo predavanje o antropometrijskim mjerenjima kao što su indeks tjelesne mase, konstitucija te kalorija koje su nam potrebne za prosječan dan. Uz ove prezentacije imali smo i zanimljive razgovore s dvije mlade psihologice. S psihologicom Ažić razgovarali smo o svojim vrlinama i manama te kako sami sebe vidimo i da li nas tako vide i drugi, dok smo s psihologicom Juras pričali o ljutnji koja može biti verbalna, fizička, pomaknuta ili konstruktivna. Sve radionice su bile vrlo opuštene i korisne, ali ipak najviše nam se svidjelo druženje s našim liderima koji su se jako potrudili da osmisle igre za nas kojima će nas animirati i zabaviti. Jedno veliko hvala svim doktoricama, doktoru, psihologicama, liderima, Luki, Nataši i Tomislavu zbog kojih je vikend bio tako lijep i uspješan. Zauvijek će nam ostati u sjećanju vikend u Gradu mladih u Zagrebu!
Mladi polaznici edukativne vikend radionice

Stručna predavanja i radionice održali su Marija Požgaj Šepec, dr. med., Danijela Nožinić, viša medicinska sestra, Ana Juras, prof. psihologije i Mladen Grgurević, dr. med. s KBC-a Sestre Milosrdnice, dr. sc. Martina Tomić, dr. med. i Kristina Blaslov, dr. med. s KB-a Merkur, Mirna Ažić, psihologica i Luka Kivela, prof. tjelesne i zdravstvene kulture, te se svima najsrdačnije zahvaljujemo što su svojim sudjelovanjem pridonijeli kvaliteti i zanimljivosti radionica. Također se zahvaljujemo i Zagrebačkom dijabetičkom društvu za suradnju prilikom okupljanja polaznika za edukativnu vikend radionicu mlade osobe sa šećernom bolešću.
Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.