Novootkriveni oboljeni od šećerne bolesti u Jaski

Novootkriveni oboljeni od šećerne bolesti u Jaski

U okviru svoje kontinuirane aktivnosti tijekom cijele godine volonterskog rada, aktivisti Dijabetičkog društva Jastrebarsko proveli su 20. rujna 2012. besplatno mjerenje Hemoglobina HbA1C.

 

Iako je društvo osiguralo testiranje za svoje članove, mogli su pristupiti i svi građani grada Jastrebarskog koji su procijenili da imaju potrebu za takvim kontrolnim pregledom. Ovakvim testiranjem dobiva se pouzdan podatak prosječnih vrijednosti šećera u krvi kroz proteklih 90 dana, izražen u vrijednostima Hemoglobina HbA1C.
Bila su osigurana 3 uređaja i dovoljan broj reagensa, pa se u redovnom terminu, kao svaki četvrtak od 09,00 do 12,00 moglo obaviti 29 pretraga bez čekanja, uputnica i bilo kakvih troškova za korisnike pruženih usluga obavljenih u prostorijama DDJ. Nažalost otkrilo se 5 novih slučajeva indiciranog dijabetesa, kod osoba koje do sada nisu znale da imaju već duže vrijeme poremećene vrijednosti šećera u krvi u proteklom razdoblju. Iako trenutne razine nisu pokazivale povišene šećere, (osim u jednom drastičnom slučaju) te osobe su upućene na važnost kliničkih ispitivanja radi utvrđivanja precizne dijagnoze i u skladu s njom određivanja terapije.
Ova akcija DDJ, provedena uoči ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti provedena je po drugi puta u suradnji sa Klubom osoba sa dijabetesom  "Za bolji život" iz Ivanić Grada i  svesrdne  pomoći u osiguranju ekipe, uređaja i  reagensa tvrtke Salvus iz Zagreba.

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.