Održan zimski kamp za mlade osobe s dijabetesom iz Hrvatske i Italije

Održan zimski kamp za mlade osobe s dijabetesom iz Hrvatske i Italije

Zimski kamp za mlade osobe s dijabetesom u organizaciji Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga održan je 1.-8. siječnja 2012. godine u hotelu Jezero na Plitvičkim jezerima.

 

Održavanje kampa omogućeno je uz sufinanciranje iz programa Mladi na djelu Agencije za mobilnost i programe Europske unije.
Sudionici kampa su bili mlade osobe s dijabetesom u dobi od 17 do 22 godina iz Hrvatske i Italije. Ukupno 22 mladih te njihovi pratitelji i edukatori oduševljeno su upijali nova znanja, razmjenjivali postojeća, razgovarali na stranom jeziku, učili i družili se dan i noć (malo se spavalo! :).
Koncept cijeloga kampa bio je neformalno obrazovanje kroz učenje kako se emotivno nositi s bolesti, kako samostalno voditi brigu o svojem zdravlju te kako biti ravnopravan član društva – kako se uključiti u sustav obrazovanja, kako odabrati zanimanje, kako naći posao i mnoge druge teme s kojima se susreću mladi u ovoj životnoj dobi. Kroz interaktivni rad u grupama sudionici su prikazali neke od situacija diskriminacije s kojima su se susreli, predložili metode nenasilnog riješavanja sukoba te mogućnosti zapošljavanja. Tijekom kampa mladi su izradili postav „Život s dijabetesom“ koji prikazuje kako mlade osobe žive s dijabetesom. Postav će nakon kampa biti izložen u 40 srednjih škola u Hrvatskoj i Italiji s ciljem senzibilizacije školskih sredina mladih s dijabetesom. Pored ovoga, izradili su brošuru „Što, gdje i kako mogu raditi s dijabetesom“ koja će biti podjeljena zavodima za zapošljavanje s ciljem osvješćivanja djelatnika zavoda i poslodavaca te osnaživanja mladih da aktivno pridonesu riješavanju postojećih problema. Također je kao produkt kampa nastala i predstava/igrokaz, te je snimljen i video clip http://vimeo.com/34896942 koji se nalazi i na Facebooku.
Donosimo neke dojmove o kampu:

Mogu potvrditi da mi je ovaj kamp otvorio oči prema današnjem svijetu, po mom mišljenju teme su bile prikladne za društvo koje nas okružuje i sa kojim živimo i u kojem djelujemo. U ovom kampu napokon sam riješila svoje sumnje o budućnosti kao dijabičara u svijetu rada i društvu općenito i dobila informacije i ideje s kojima se mogu suočiti sa svim poteškoćama u budućnosti, ili barem mislim tako. Željela bih također istaknuti da je ljepota ovog kampa bila (po mom mišljenju) i jedinstvo dviju različitih kultura. Po mom mišljenju taj "mix" je bio pobjednik. U zaključku mogu samo zahvaliti za  novo iskustvo i sreću da sam mogla sudjelovati u tome. Sada mogu reći da mi dijabetes nije bol, nego sam njime dodatno obogaćena. Hvala Vam.

Po mome mišljenju ovaj kamp je bio izuzetno dobro zamišljen. Radionice su bile kreativne i zanimljive, a voditelji pristupačni i otvoreni. Upoznala sam puno dobrih i zanimljivih ljudi. Posebno su mi se svidjele talijanske prezentacije koje su bile dobro zamišljene. Jedini nedostatak ovog kampa je raspored radionica koji je bio prezgusnut. Naravno, kamp bi mogao trajati i duže :)
Posebno mi je drago što su za mjesto održavanja kampa odabrane Plitvice. Smatram da je dobro što su Talijani imali priliku upoznati jednu od čari Hrvatske. Svidjele su mi se šetnje oko jezera (moglo ih je biti i malo više). Također, htjela bih pohvaliti osoblje kampa koji su se brinuli za nas i napravili ovaj kamp još zanimljivijim.

Internacionalni Hrvatsko-Talijanski kamp s mladima s dijabetesom ne samo da me ostavio zadovoljnim nego je i premašio moja očekivanja. Možda je prekratko opisati sve u par rečenica, ali intenzivnih osam dana kampa s mnoštvom aktivnosti, dali su mi nova znanja o različitim aspektima života, prehrani, dijabetesu i komplikacijama koje može prouzročiti, te mogućnosti zaposlenja i rada. Mislim da je ova vrsta iskustva bitna za mlade ljude s dijabetesom jer nudi priliku za interakciju s drugima koji dijele sličnu situaciju.
Na kraju želio bih reći jedno veliko HVALA prekrasnom, simpatičnom hrvatskom i talijanskom staffu.

U ovom kampu najviše mi se svidjelo što smo se svi povezali od početka pomoću zajedničkih igara koje je osmislio Luka, ali isto tako što smo bili svi pomiješani u sobama. Osim toga radionice/predavanja su bila drugačija, svi smo radili u grupama, širili iskustva, učili na smiješan način :)
Ovaj kamp  nam je pomogao da se lakše nosimo sa svojom bolesti surađujući zajedno; svi smo mladi, puni energije za napredak, sa velikim pogledom u budućnost i puni optimizma, želje i volje za pomoć u svojoj zajednici, što smo ujedno i pokazali na radionici s Anjom. Vidjeli smo isto tako različitu medicinsku stranu u Hrvatskoj i Italiji.
Sigurna sam, ukoliko postoji volja, snaga i jaka želja da će se uskoro pokrenuti pitanje svjesnosti dijabetesa i velikih projekata od strane nas mladih.

 

             

 

  

  

  

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.