Križni put: Popovača – Moslavačka Slatina, 20. travnja 2013.

Križni put: Popovača – Moslavačka Slatina, 20. travnja 2013.

Obilježavanje 10. godišnjice tradicionalne šetnje Udruge dijabetičara općine Popovača poznate kao Križni put započeo je okupljanjem dijabetičara, sugrađana i gostiju u dvorištu popovačke crkve sv. Alojzija Gonzage.

 

 

Sve učesnike i drage nam goste dočekalo je sunčano i vedro prijepodne. Nakon uobičajenog mjerenja šećera i tlaka naših vrijednih volontera: Lele Šljubura, Vere Mlakar, Ivana Krizla i Josipa Turića krenula je kolona put Moslavačke Slatine. Za sve one koji nisu bili u mogućnosti da pješke prođu put od Popovače do Moslavačke Slatine bio je organiziran prijevoz vozilom DVD-a Popovača, koje je prevozio Ivan Rukelj, aktivan član DVD-a Popovača i Udruge dijabetičara općine Popovača.
Put od 7, ne baš lakih kilometara, prošlo je 50 dijabetičara, sugrađana i gostiju. Negdje na polovici puta bila je organizirana okrijepa od strane g. Zvonimira Gospočića None, uz sokove i kiflice za koje se pobrinula gđa. Milica, vrijedna supruga našeg predsjednika Vlade Tušeka.
Nakon okrijepe ostatak puta činio se lakši. I prije nego li smo se nadali učesnici Križnog puta došli su do Moslavačke Slatine, pitomog sela na obroncima Moslavačke gore. Naselje koje je prije 500-600 godina brojalo i nekoliko stotina mještana, danas u selu živi 70 duša. Iako brojčano malobrojni nisu dopustili da selo zamre.
Gđa. Klara Lisec, gđa. Andreja, njezin suprug Mario i sinovi te g. Kovačić, dugogodišnji predsjednik DVD-a Moslavačka Slatina kojeg je na tom mjestu naslijedio sin, bili su više nego odlični domaćini i otvorili su nam svoje duše i srce. S veseljem prihvatili su sve nas koji smo na ovaj ili onaj način taj dan učestvovali u Križnom putu.
Nakon kratkog odmora a prije početka mise, moglo se ponovo kontrolirati i mjeriti šećer i tlak, usporedbom vrijednosti prije početka i po dolasku moglo se vidjeti koliko fizička aktivnost povoljno utječe na dijabetes.
U 14 h započela je Sveta misa koju su predvodili svećenik Mato Draganović i pater. Kapelica u Moslavačkoj Slatini bila je prepuna što se vrlo rijetko događa. Misu su uveličali svojim prisustvom i mještani susjednog sela Gornja Jelenska. Stanovnici tih sela stoljećima su djelili dobro i zlo, međusobno su se ženili i održavali sela živima. I danas su se mogla prepoznati lica žena koje su rodom iz Moslavačke Slatine a udane su i žive u Gornjoj Jelenskoj.
Nakon mise, svojim spletom narodnih pjesama i plesova predstavio se KUD Gornje Jelenske. Prisutni su bili oduševljeni programom i pozvali su članove KUD-a na bis, koji je potom i uslijedio.
 
   
 
Za naše umorne ali zadovoljne učesnike obilježavanja 10. godišnjice Križnog puta pripremljen je vojnički grah. Uz odličan grah, kojeg su skuhali kuhari NPB „Ivan Barbot“ Popovača, moglo se kušati i domaće vino naših domaćina. Nešto više od 100-tinjak ljudi oživjeli su selo „na kraju grada“, barem jedan dan. Vatrogasnim domom Moslavačka Slatina odzvanjali su pjesma i ples tog sunčanog proljetnog dana i na nekoliko sati prekinulo tišinu i zamrlost sela. Izmamili su osmjehe na licima mještana Moslavačke Slatine i zadovoljstvo da se nešto događa i u njihovom selu.
Dojmovi svih nas bili su više nego pozitivni, i ovaj puta pokazalo se da uz malo volje može se napraviti puno. Pokazalo se da za dobro raspoloženje ne treba puno.
Sve to ne bi se ostvarilo da nije bilo mještana Moslavačke Slatine, pogotovo gđe. Klare, gđe. Andreje, g. Maria i njihovih sinova, g. Kovačića. Zahvaljujemo se i KUD-u Gornja Jelenska i mještanima Gornje Jelenske koji su uveličali misu i naše druženje uz grah. Zahvaljujemo se i našim dragim gostima: Udruzi dijabetičara Garešnica i njihovom predsjedniku Bošku Kutleši bez kojega ovo druženje ne bi imalo šarm koje je imalo zahvaljujući njemu; Udruzi dijabetičara Kutina, članicama Kluba osoba oboljelih od dijabetesa Ivanić Grad, koje su nas i ovaj puta razveselile svojim čuvenim slasnim kiflicama; Udruzi dijabetičara Dugo Selo i Dijabetičkom društvu Jastrebarsko i njihovom predsjedniku Velimiru Mirtu. Nadamo se da su se lijepo proveli u našoj Moslavini i Popovači.
Zahvaljujemo se prim.dr. Marini Kovač, ravnateljici NPB „Ivan Barbot“ Popovača i kuharima bolničkog restorana na odličnom grahu.
Zahvaljujemo se i općini/gradu Popovača i načelniku g. Josipu Miškoviću na sokovima i mineralnoj. Hvala i DVD-u Popovača na vozilu kojim je Ivan Rukelj prevezao sve koji nisu mogli pješačiti ali i one koji su pripremali i dočekali učesnike Križnog puta.
Zahvaljujemo se i g. Zvonimiru Gospočiću Noni na gostoprimstvu i okrijepi na njegovom imanju.
Velika zahvala i gđi. Meliti Pavlić koja je pripremila molitve za svaku od 14 postaja Križnog puta i koja svake godine učestvuje u ovoj aktivnosti naše Udruge.
Na kraju, ali ne manje važno zahvaljujemo se članovima naše Udruge: teti Zdenki, Dragici, Branku, Janku, Mirku, Leli, Veri, Ivanu Krizlu, Ivanu Rukelju, Josipu, Milici i našem Vladeku Tušeku, Klari i Damiru Božiću, Mariji Požgaj na finim kolačima i svim ostalima koje nismo pojedinačno spomenuli a svojim doprinosom doprinjeli su da ova travanjska subota svima ostane u lijepom sjećanju još dugo, dugo vremena. 
Do ponovnog susreta iduće godine u Moslavačkoj Slatini lijepo vas pozdravljaju veseli Moslavci i Popovčani.

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.