Zeleno lisnato povrće kao hrana i lijek

Zeleno lisnato povrće kao hrana i lijek

Prije svega, sve vrste povrća su zdrave, ali ipak postoje neke koje se dodatno ističu zbog svojih hranjivih svojstava. Znanstvenici su dokazali da zeleno lisnato povrće krije brojna ljekovita svojstva te može spriječiti nastanak i umiriti već postojeće bolesti i stanja.

 

Povrće, kao i voće, sadrži nisku razinu masti i kalorija, a visoku razinu vitamina i minerala. Povrće ima odlična antioksidativna svojstva koja štite tijelo od bolesti i jačaju imunitet. Osim toga, prepuni su vlakana koji apsorbiraju višak vode i potiču rad probavnog sustava. Nažalost, najpopularnije i najčešće konzumirano zeleno lisnato povrće nije i najzdravije. Stručnjaci preporučuju najzdravije vrste zelenog lisnatog povrća koje svakako zaslužuju svoje mjesto na vašem tanjuru.

Kelj
Bogat je vitaminima A, C, K i B6. Također je odličan izvor magnezija i kalcija. Njegova antioksidativna svojstva smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i smanjuju rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući i neke vrste raka. Kelj će sniziti razinu lošeg kolesterola i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, a također štiti i zdravlje vaših očiju. Postoje razni načini da pripremite kelj, uključujući variva ili salate.

Raštika
Samo jedna manja porcija raštike sadrži više kalcija od čaše mlijeka! Odličan je izvor antikancerogenih spojeva i jedna je od najučinkovitijih namirnica što se tiče snižavanja razine kolesterola. Raštika je bogata vitaminima K, C i A. Najpoznatiji i jedan od najzdravijih načina pripremanja raštike je kuhanje u vodi s maslinovim uljem i češnjakom.

Špinat
Ovo povrće je bogat izvor željeza, kalcija i velikog broja vitamina. Jedna od najvažnijih karakteristika špinata je ta što se učinkovito bori protiv raka prostate, najučinkovitije od svih ostalih vrsta zelenog lisnatog povrća. Ako ćete špinat kuhati, neka to ne bude duže od 1 minute kako bi se zadržala sva ljekovita svojstva. Špinat je odličan i sirov, u obliku salate.

Rapini
Ovo povrće izgledom neke može podsjećati na brokulu, ali ustvari pripada porodici repe. Odličan je izvor vitamina C, K i A. Također je bogat željezom i kalcijem. Možete ga pripremati na pari, u omletu ili kao varivo.

Zeleni maslačak
Nažalost, često se smatra korovom zbog čega ga ljudi uglavnom uništavaju. Zeleni maslačak je nutritivno vrijedna namirnica, čak jedna od najnutritivnijih vrsta povrća. Odličan je izvor antioksidansa koji čuvaju vaše zdravlje, a znanstvenici su dokazali da potiče rad probave i jača imunitet. Gorkastog je okusa pa je odličan način da ga pripremate u salati s drugim vrstama povrća i sirom.

Kupus
Brojna istraživanja su pokazala da je odličan u borbi protiv raka. Čuva zdravlje probavnog sustava i srca. Odličan je izvor vitamina C, A, B1, B2, kalcija i kalija. Najzdraviji je sirov, a možete ga kuhati na pari i začiniti maslinovim uljem i češnjakom.

Listovi repe
Nažalost, listovi repe se najčešće čiste i bacaju. Gorkastog su okusa, ali su odlični za vaše zdravlje. Bogat su izvor vitamina A, K i C. Zbog velike razine vlakana, listovi repe će vas držati dugo sitima, a potaknut će rad probavnog sustava.

Blitva
Blitva je jedna od najzdravijih vrsta lisnatog povrća, a većini ljudi je i ukusna. Odličan je izvor vitamina A i C. Također je bogata željezom i vlaknima. Znanstvenici su dokazali da blitva štiti zdravlje srca, očiju, probavnog sustava i smanjuje učestalost glavobolja. Blitvu kuhajte 3 do 5 minuta kako ne bi izgubila svoja ljekovita svojstva.

http://www.centar-zdravlja.net/zdrava-prehrana/spinat/54/zeleno-lisnato-povrce-kao-hrana-i-lijek/3495/

Tražilica

Copyright © 2017 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.