Konferencija za medije

Konferencija za medije

 U prostorijama Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga održana je 8.2.2018. u 10 sati konferencija za medije.

 

Razlog sazivanja konferencije su nedavne odluke HZZO-a koje će, smatramo, negativno utjecati na gotovo 300.000 osoba s dijagnosticiranim dijabetesom u Hrvatskoj. Na konferenciji su sudjelovali, ispred HSDU-a predsjednica Zrinka Mach, zatim doc. dr. sc. Dario Rahelić (predsjednik Društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora), prof. dr. sc. Lea Smirčić-Duvnjak (predstojnica Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac, KB Merkur) i Tereza Šarić, farmakoekonomistica i autorica studije o troškovima šećerne bolesti u Hrvatskoj.
  
 Svojim nedavnim odlukama HZZO dovodi u opasnost cijelo hrvatsko zdravstvo jer nam prijeti eksplozija u troškovima liječenja komplikacija. Nakon smanjenja nabavne cijene trakica za mjerenje šećera u krvi, potom najave smanjenja broja trakica za pacijente dolazimo do najnovije odluke o nadoplati nekih antidijabetičkih lijekova za liječenje šećerne bolesti tipa 2.
  
 Sve analize jasno ukazuju - jedini mogući način ostvarivanja ušteda u liječenju dijabetesa jest postizanje bolje kontrole bolesti. Tako se izbjegavaju ili odgađaju dijabetičke komplikacije koje su najskuplji segment u liječenju dijabetesa.
  
 Skrb za dijabetičkog bolesnika je definirana Nacionalnim programom zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću i Saborskom rezolucijom o šećernoj bolesti,a vodi se registar i troškovna analiza koji jasno pokazuju kako i gdje se u liječenju šećerne bolesti najviše troši. Postoje dobre analize koje sugeriraju kako je moguće ostvariti uštede u području liječenja šećerne bolesti. Uz navedeno, kao i partnerstvo liječnika, dijabetologa, stručnih društava, zastupnika pacijenata, HZZO bi morao konzultirati sve dionike u donošenju krajnjih odluka.

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.