Većina ‘zdravih’ pahuljica sadrži velike količine šećera

Većina ‘zdravih’ pahuljica sadrži velike količine šećera

Čitajte deklaracije, umjesto gotovih pahuljica sami spravite zdrav i hranjiv obrok, savjetuju nutricionisti.

 

Svi se nutricionisti slažu u jednom – doručak nikako ne bi trebalo preskakati.
Također je dobro znati da se upravo za taj organizmu važan prvi obrok preporučuju pahuljice, kako odraslima tako i djeci. No, najnovije istraživanje u Velikoj Britaniji šokiralo je javnost – ustanovili su, naime, da većina pahuljica koje se reklamiraju kao zdrave sadrže velike količine šećera. Čak više od, recimo, čokolade.
U istraživanju je sudjelovala Jacqui Lowdon, specijalistica za dječju prehranu, koja kaže da bi kutije s takvim pahuljicama zbog velikog postotka šećera trebale u dućanima stajati pokraj čokoladnih keksa.

– U procesu proizvodnje gube se brojne nutritivne vrijednosti namirnica, zbog čega proizvođači dodaju pojačivače okusa i, naravno, šećer kako bi njihov proizvod imao okus koji će se svidjeti konzumentima – objašnjava Lowdon te zaključuje da bi kupci obvezno trebali čitati što sve sadrži i u kojoj količini ono što kupuju te da se ne daju zavarati porukama o dodanim vitaminima i mineralima.

Da treba pažljivo birati što ćete doručkovati, slaže se i magistrica nutricionizma Mirela Marić, koja kao najzdraviju opciju navodi zobene pahuljice.

– Savjetujem da se, umjesto kupnje gotovih kombinacija, uzme nekoliko vrsta žitarica i onda kombinira po volji. Žitarice su dobar izvor energije zbog čega se i preporučuje konzumirati ih ujutro, no recimo zobene su dvostruko manje kalorične od kukuruznih pahuljica – objašnjava Marić te dodaje da je bitno i ono što se dodaje u pahuljice.

Tako treba pripaziti na suho voće koje sadrži veću koncentraciju šećera od svježeg voća, kao i na voćne jogurte. Najbolje je, preporučuju nutricionisti, za pojačavanje okusa staviti cimet, steviju ili med.

http://www.vecernji.hr/zivot/vecina-zdravih-pahuljica-sadrzi-velike-kolicine-secera-clanak-381698

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.