Kako se nositi s gestacijskim dijabetesom?

Kako se nositi s gestacijskim dijabetesom?

Podsjetimo, gestacijski dijabetes je zapravo povišena razina glukoze u krvi tijekom trudnoće. Do njega dolazi zbog hormonalne neravnoteže koja dovodi do nedovoljnog stvaranja inzulina.

 

Iako se ovom tipu dijabetesa govori u negativnom kontekstu, on zapravo nije opasan ako se trudnica pridržava određenih liječničkih uputa, zdravo se hrani i dovoljno bavi fizičkom aktivnošću.
Gestacijski dijabetes se razvije kod 5-10% trudnica i potrebno ga je držati pod nadzorom. Ako se pridržavate svi uputa neće predstavljati opasnost, no ako ne pripazite na prehranu i ne budete se dovoljno kretali može utjecati i na Vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe.

Fizička Aktivnost
Vježbanje i kretanje je vrlo važno jer snižava razinu šećera u krvi stimulirajući tijelo da glukozu preseli u stanice gdje se koristi za energiju.
Naučite pratiti razinu glukoze u krvi
Isprva će vam liječnik vjerojatno savjetovati nekoliko mjerenja dnevno, no vrlo brzo ćete prema vlastitom osjećaju moći prepoznati kada razina šećera bude previsoka ili preniska.
Prehrana
Kod većine trudnica već samom regulacijom prehrane moguće je gestacijski dijabetes staviti pod potpuni nadzor. Ako liječnik smatra da je potrebno, može dogovoriti nešto češće odlaske na ultrazvuk kako bi se pratio bebin rast i razvoj.
Netom prije poroda ženama s gestacijskim dijabetesom potrebno je napraviti kontrolni ultrazvuk kako bi se utvrdila točna veličina djeteta. Ako je beba naglo narasla (što nije neuobičajeno kod gestacijskog dijabetesa) tada je sigurnije porod obaviti carskim rezom.
Ako zanemarite gestacijski dijabetes možete izazvati mnogobrojne komplikacije za sebe i dijete, kao što su prekomjerna porođajna težina bebe, nizak šećer u krvi, prijevremeni porod, preeklampsija, visok krvni tlak ili dijabetes tipa 2.  

Izvor
 

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.