Pluton je prvi hrvatski pas koji može nanjušiti dijabetes!

Pluton je prvi hrvatski pas koji može nanjušiti dijabetes!

Iako star tek 14 mjeseci, labrador je na korak do službenog priznanja da je riječ o vrhunskom dijabetologu. Točno zna prepoznati kad njegovoj vlasnici skoči šećer.

 

"Jedan dan primjećujem da on na mene jako laje.“ 
Gleda me i laje i nije mi bilo jasno zbog čega i tad sam shvatila s obzirom da mi nije bilo da mi je vjerojatno šećer rasao. I kad sam popila tabletu kad se to sve smirilo on je prestao lajati", priča nam Ana Porubić Stjepanov, vlasnica psa.
Slučajnost - mislila je u početku, ali iz dana u dan vidjela je da se Pluton tako čudno ponaša samo kad joj šećer poraste. "On sad meni stavi glavu na nogu ako ja tu sjedim i gledam me ravno u oči. Pa to bi moglo biti satima. Dok meni šećer ne padne. Ako se ja ne dignem i ne popijem lijek on počne lajat", govori Porubić Stjepanov.
Nakon što obavijestila centar Silver da Pluton reagira u neobičnim situacijama, njihovi djelatnici odlučili su Plutonov talent dovesti do savršenstva. "Postali su tim, postali su jedno i mislim da je taj odnos bio ključan da on samoinicijativno počne pokazivat na promjene koje se događaju u njenom tijelu", rekla je Bruna Kukec iz Centra Silver.
Iako Plutona do diplome psećeg dijabetologa dijeli još samo jedan ispit ove jeseni, na svoj šećer - ne pazi. Obuka pasa za prepoznavanje dijabetesa je dugotrajna, naporna i u Hrvatskoj tek u povojima. No Pluton je i bez obuke već sada izvrstan u tome.
"Ne morate ništa dvaput reći. On od prve sluša", govori Porubić Stjepanov. "Promijenio mi je život na bolje, na bolje. I ne samo meni nego i svima nama oko njega", zaključuje.
 

Izvor

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.