Rajčica - izvor zdravlja na tvom tanjuru

Rajčica - izvor zdravlja na tvom tanjuru

Jedno serviranje crvene, zrele, sirove rajčice (150 grama) idealan je izvor vitamina A, C, K, folne kiseline i kalija, a osim toga imaju vrlo malo masnoća, kolesterola i kalorija.

 
Rajčice su ukusno povrće koje se može pripremiti na bezbroj načina te savršeno paše uz gotovo sva jela. U trgovinama ih možemo naći tijekom cijele godine, a uz malo truda možemo ih uzgojiti i kod kuće. Osim što su slatke, sočne i ukusne, one kriju i brojne koristi za tvoje zdravlje! 
 
Izvor nutrijenata
Jedno serviranje crvene, zrele, sirove rajčice (150 grama) idealan je izvor vitamina A, C, K, folne kiseline i kalija, a osim toga imaju vrlo malo masnoća, kolesterola i kalorija. Rajčice također imaju tijamin, nijacin, vitamin B6, magnezij, fosfor i bakar - sve nutrijente potrebne za dobro zdravlje. Tu je i protein (oko 2 grama u jednom serviranju), te visok udio vode koji nam pomaže da se brzo zasitimo bez da unesemo puno kalorija. Jedući puno voća i povrća, uključujući rajčice, zaštitit ćeš se od visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola, srčanih udara i srčanih bolesti.
 
Lijepa koža 
Rajčice čine tvoju kožu besprijekornom. Beta karoten, koji možemo naći u mrkvama i batatu, pomaže kod zaštite od sunca. Likopen iz rajčice čini kožu manje osjetljivom na štetne UV zrake.
 
Snažne kosti
Vitamin K i kalcij liječe kosti, a likopen ih jača, pa je rajčica odličan borac protiv osteoporoze.
 
Borba protiv tumora
Rajčice su prirodni borac protiv tumora. Likopen može smanjiti rizik od nekih vrsta tumora, uključujući tumor prostate, vrata maternice, usta, ždrijela, grla, jednjaka, trbuha, crijeva, prostate i jajnika. Antioksidanti u rajčici (vitamin A i C) bore se protiv slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje stanica.
 
Krvni šećer
Rajčice su dobar izvor kroma te tako reguliraju razinu šećera u krvi.
 
Oči i kosa
Vitamin A pomaže pri poboljšanju vida te sprječava noćnu sljepoću. Osim toga, taj isti vitamin čini kosu snažnijom i sjajnijom! 
 
Sprječava bubrežne i žučne kamence 
Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu rajčice bez sjemenki imaju manju mogućnost dobivanja žučnih i bubrežnih kamenaca. 
 
Kronična bol
Ako patiš od slabe do umjerene boli (kao kod artritisa ili boli u leđima), rajčice će ti pomoći da ublažiš tegobe.
 
Mršavljenje
U dijetu uključi što više rajčica i primijetit ćeš napredak pri gubitku kilograma. One sadrže puno vode i vlakana, zasitne su i nemaju puno kalorija.
 
Kako jesti što više rajčica:
- narezane rajčice stavi u sendviče
- nareži ih i stavi u salatu
- napravi umak za tjesteninu
- pij sokove od rajčice ili ih dodaj u povrtni smoothie
- za doručak napravi kajganu s rajčicama
- nareži ih i pojedi za međuobrok
- dodaj ih u juhu ili gulaš
 
http://www.index.hr

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.