U srijedu 14. ožujka 2012, Europski parlament usvojio je Rezoluciju o Epidemiji dijabetesa u Europskoj uniji

U srijedu 14. ožujka 2012, Europski parlament usvojio je Rezoluciju o Epidemiji dijabetesa u Europskoj uniji

S ovom Odlukom (B7 0147/2012), usvojenom velikom većinom, Europski parlament šalje snažnu političku poruku da je epidemija dijabetesa ogroman problem.

 

Epidemija dijabetesa je prisutna, a njegova magnituda je veća nego što se ranije očekivalo. Sada više od 32 milijuna građana Europske unije žive s dijabetesom, što predstavlja 8,1 posto odraslog stanovništva. Ta će se brojka  povećati na 50 milijuna - desetinu stanovništva EU-a - do 2025. Osim toga, Europa ima i najveći broj stope incidencije dijabetesa tipa 1 u djece. Svake godine, dijabetes i komplikacije vezane uz njega postaju uzrok smrti 325.000 građana EU.

Međunarodna dijabetička federacija europskih regija (IDF Europe) pozdravlja usvajanje ove Rezolucije i poziva Komisiju da razvije i implementira ciljanu strategiju za EU Dijabetes u obliku Preporuke Vijeća EU za prevenciju, dijagnozu, upravljanje, obrazovanje i istraživanja dijabetesa. IDF Europe zahvaljuje EUDWG zastupniku supredsjednika Simon Busuttil (Malta, EPP), Sarah Ludford (Velika Britanija, ALDE), Marisa Matias (Portugal, GUE / NGL) i Christel Schademose (Danska, S&D) i EUDWG članova za njihovu kontinuiranu podršku i predanost borbi protiv dijabetesa.

IDF Europe čestita Saboru na predanosti u rješavanju epidemije dijabetesa i raduje se daljnjoj suradnji s Europskom komisijom i drugim institucijama kako bi se podržao nastavak ove Odluke.

Snimke sa plenarne rasprave dostupne su ovdje.

Tekst rezolucije može se naći ovdje.

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.