Uspješni sportaši naglašavaju važnost tjelesne aktivnosti

Uspješni sportaši naglašavaju važnost tjelesne aktivnosti

Poznati sportaši Gary Mabbutt, nositelj odličja Pripadnika Reda Britanskog Carstva (MBE) i profesor Greg Whyte, olimpijac i stručnjak za znanost o sportu otvoreno govore o ulozi tjelesne aktivnosti i kontroli unosa šećera u regulaciji i prevenciji dijabetesa.

 
Bruxelles, 14. studenoga 2013.: Gary Mabbutt, nositelj odličja Pripadnika Reda Britanskog Carstva i bivši engleski nogometni reprezentativac koji boluje od dijabetesa tipa 1, i profesor Greg Whyte, olimpijac, stručnjak za znanost o sportu i tjelesnu aktivnost, udružili su se s Međunarodnom udrugom za sladila povodom Svjetskoga dana dijabetesa u želji da povećaju razinu osviještenosti o ulozi tjelesne aktivnosti u kontroli dijabetesa tipa 1 i prevenciji dijabetesa tipa 2. 
U videosnimci intervjua za Međunarodnu udrugu za sladila povodom Svjetskog dana dijabetesa, Mabbutt, kojemu je dijabetes dijagnosticiran u dobi od 17 godina, otvoreno progovara o tome kako je nakon dijagnoze strahovao da se više neće moći profesionalno baviti nogometom, ali i o promjenama u načinu života i prehrani koje je morao uvesti. Rekao je: “Volio sam piti čaj sa šećerom i gazirana pića. Otkrio sam da mogu zamijeniti šećer niskokaloričnim sladilima i tako nastaviti uživati u tim slatkim okusima.”  
S obzirom da je njegov dijabetes dobro reguliran, Mabbutt naglašava važnost tjelovježbe: „Tjelesna aktivnost važna je za sve, ne samo za oboljele od dijabetesa. Tjelovježba vam pomaže da smršavite, smanjuje razinu šećera u krvi, snižava krvni tlak, smanjuje razinu loših kolesterola u tijelu i poboljšava raspoloženje. Kao netko tko već 35 godina živi s dijabetesom, mogu vam odlučno reći da, sve dok se pravilno brinete o sebi, što god želite postići, dijabetes vas u tome neće spriječiti. ”  
Dijabetes je jedan od najvećih zdravstvenih problema 21. stoljeća. Prema Međunarodnoj dijabetičkoj federaciji, do 2030. g. broj oboljelih od dijabetesa u Europi će dosegnuti 66.5 milijuna. 
 
Dokazano je da jednostavne promjene u prehrani i načinu života učinkovito sprečavaju dijabetes tipa 2. U videosnimci, profesor Greg Whyte, olimpijac i stručnjak za znanost o sportu objašnjava: „Dijabetes tipa 2 mnogo je snažnije povezan s načinom života – posebno sjedilačkim načinom života, kaloričnom hranom i tjelesnom težinom. ”  
 
Međunarodna udruga za sladila navodi: „U svijetu živi više od 371 milijuna oboljelih od dijabetesa, a taj broj svakodnevno raste. Kao dvojica stručnjaka, Mabbutt i Whyte mogu stručno objasniti koliko su promjene u prehrani i načinu života važne kad je riječ o uspješnoj kontroli dijabetesa tipa 1 i prevenciji dijabetesa tipa 2 – na primjer, redovita tjelesna aktivnost i kontrola unosa šećera uz pomoć niskokaloričnih sladila. Upravo je Garyjevo iskustvo posebno nadahnuće za ljude koji pate od ove bolesti, kao i za njihove prijatelje i obitelj te da je uvijek potrebno vjerovati u svoje snove. ”  
Tim povodom Međunarodna udruga za sladila organizirala je i ekskluzivni susret s Garyjem Mabbuttom i Gregom Whytom  koji su odgovarali na pitanja na Twitteru na @Sweetenersandu 14. studenoga 2013. u 15.00 h CET. Svi zainteresirani su imali mogućnost poslati pitanje dužine do 140 znakova s oznakom #askgary ili #askgreg i u stvarnom  vremenu dobiti stručne savjete Whytea i Mabbutta o kontroli i prevenciji dijabetesa. 
 
Međunarodna udruga za sladila (engl. International Sweeteners Association - ISA) neprofitna je organizacija registrirana prema belgijskom pravu koja zastupa proizvođače i potrošače niskokaloričnih sladila.
Međunarodnu udrugu za sladila prepoznaju Europska komisija, nacionalna i međunarodna regulatorna tijela i Svjetska zdravstvena organizacija, a ima status nevladinog promatrača u Povjerenstvu za Codex Alimentarius koje utvrđuje međunarodne standarde na području hrane.
 
O Garyju Mabbuttu
Gary Mabbutt postao je jedan od najpoznatijih obrambenih igrača u engleskom nogometu 1980-ih, najprije kao igrač momčadi Bristol Rovers, a zatim u prvoligaškom klubu Tottenham Hotspur gdje je 1987. postao kapetan, a odigrao je i šesnaest utakmica za englesku nogometnu reprezentaciju. Mabbutt ima dijabetes tipa 1 i postao je ikona za mnoge mlade sportaše koji boluju od te bolesti.
 
O Gregu Whyteu
Greg Whyte je profesor primijenjene znanosti o sportu i tjelovježbi na Sveučilištu John Moores u Liverpoolu i priznati autoritet na području fiziologije tjelovježbe, sportskih rezultata i rehabilitacije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Greg je nastupio na dvjema Olimpijskim igrama (1992. i 1996.) u disciplini modernog petoboja, a osvojio je brončanu medalju na Europskom prvenstvu i srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu.
 
http://www.youtube.com/watch?v=O-gyeVGe92E&feature=youtu.be

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.