Svjetski dan šećerne bolesti 2018.

Svjetski dan šećerne bolesti 2018.

 

 

Poštovani,

Obilježavanjem Svjetskog dana šećerne bolesti kroz prigodne programe i aktivnosti pomažemo podizanju svjesnosti o bolesti od koje u svijetu boluje svaka jedanaesta osoba.

Pomoć medija od iznimne nam je važnosti za širenje informacija o toj temi i upozoravanje javnosti na probleme vezane uz šećernu bolest. Stoga Vas molimo da u okviru svojih mogućnosti popratite predstojeća događanja i pomognete nam u obilježavanju Svjetskog dana šećerne bolesti.

OBITELJ I ŠEĆERNA BOLEST glavna je teme Svjetskog dana 2018. godine, a zbog njezine važnosti i opsežnosti, ista tema nastavit će se i kroz 2019. godinu.

Cilj kampanje 2018-2019 je podići svjesnost o utjecaju koji šećerna bolest ima na obitelj oboljelog.

‘Šećerna bolest može se dogoditi svakoj obitelji’ slogan je ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti.

Pred obitelj koja se suočila sa šećernom bolešću postavljaju se mnoga pitanja i mnogo zahtjeva za promjenama u svakodnevnom životu. Istraživanja su pokazala da velik broj članova obitelji ne zna kako pomoći oboljelom članu svoje obitelji. Podrška članova obitelji ima značajan učinak na poboljšanje zdravlja oboljele osobe, između ostalog smanjuje se emocionalni učinak bolesti što rezultira boljim ukupnim učincima liječenja.

Educiranost oboljelih osoba i članova njihove obitelji pomaže u lakšem upravljanju bolešću, što je bitan čimbenik liječenja. Poticaj da se usvoje zdrave navike u obitelji, kao što je pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost, povezuje obitelj i doprinosi poboljšanju zdravlja i kvalitete života cijele obitelji.

U prilogu Vam šaljemo tekst s informacijama o predstojećem Svjetskom danu šećerne bolesti i korisnim savjetima kako ga mi kao zajednica možemo obilježiti, ne samo na taj dan ili tijekom ovog mjeseca već tijekom čitave godine, kroz razne, ponekad i male aktivnosti kojima pomažemo oboljelima i njihovim obiteljima da lakše prebrode izazove koje je pred njih postavila šećerna bolest.

 

Također prilažemo program aktivnosti Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti.

PROGRAM AKTIVNOSTI HSDU-a 

 

 

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.