Pazi što jedeš - tradicijskom hranom protiv suvremenih bolesti

Pazi što jedeš - tradicijskom hranom protiv suvremenih bolesti

Pazin je 19. studenog bio meta svih onih koje zanima zdrava prehrana. A takvih je bilo puno jer gužva je vladala u prostorima Spomen doma. Tu je Etnografski muzej Istre organizirao manifestaciju "Pazi što jedeš - tradicijskom prehranom protiv suvremenih bolesti".
 

 

Povod je bilo obilježavanje borbe protiv dijabetesa. Bilo je svega - od predavanja koja su se slušala i na nogama - do sajma ekoloških proizvoda iz raznih dijelova Hrvatske, mjerio se šećer u krvi, degustirali zdravi proizvodi i dobivali korisni savjeti.


 


Dijabetes ne boli
Manifestaciju je otvorio županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica koji je svima zaželio puno zdravlja, čestitao EMI na organizaciji i izrazio nadu za ponovno viđenje naredne godine. EMI osim što se bavi stručnim i znanstvenim radom nastoji ta znanja iz tradicije prenijeti i u današnjicu što je jako važno pa se radi na raznim programima, istakla je ravnateljica Lidija Nikočević.

Dr. Katja Dujmić iz KBC-a "Sestre milosrdnice" iz Zagreba je rekla da u svijetu 350 milijuna ljudi boluje od dijabetesa, a u Hrvatskoj je to po službenim podacima 170 tisuća ljudi, ali se pretpostavlja da ih je puno više jer dijabetes ne boli. Ukazala je na važnost tradicijske prehrane i kretanja u liječenju te bolesti kao i na to da pretilost za sobom vuče dijabetes.
 

http://www.istranews.in

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.