Prirodne boje za uskršnja jaja

Prirodne boje za uskršnja jaja

Ove godine pretvorite uskršnje bojanje pisanica u pravi obiteljski događaj koristeći prirodne boje na bazi biljaka. Osim što je zabavno i kreativno, ekološki je prihvatljivo, a pošto su boje prirodne – pisanice se mogu i pojesti. Bit ćete iznenađeni širokom paletom boja i nijansi koje se kriju u biljkama.

 

Jestive umjetne boje mogu sadržavati naftne derivate pa čak i katran. Iako neke sadrže i prirodne sastojke, bolje razmislite dva puta prije njihovog posluživanja. Crvena bojila često sadrže karminsku kiselinu životinjskog podrijetla koja iako se smatra bezopasnom – može izazvati alergije.
Korištenjem boja na bazi biljaka možete biti 100% sigurni u njihove prirodne i bezopasne sastojke. Osim toga, izbjeći ćete intenzivne i neprirodne nijanse umjetnih bojila, a poigravanjem različitim kombinacijama biljaka i njihovim omjerima vaše će pisanice dobiti dozu tradicionalne ljupkosti.

Svi prirodni materijali moraju se kuhati zajedno s jajima, nakon što se jaja skuhaju, ostave se u toj tekućini preko noći (zajedno s biljnim materijalom). Nakon 24 sata jaja se izvade, osuše i premažu s malo nerafiniranog suncokretova ulja.
 
Budući prirodne boje za pisanice nisu toliko intenzivne, koristite dosta biljnog materijala koji ih daje – npr. za 6 jaja biti će vam potrebno 2-3 cikle, 0.5 kg špinata, 4-5 žlica kurkume, 200 g odmrznutih kupina.
 
U svakom slučaju, pustite mašti na volju i slobodno kombinirajte ove prirodne nijanse s ukrasnim vrpcama, naljepnicama, gravurama i uživajte u ukrašavanju.
 
Prirodne boje za uskršnja jaja:
Crvena:
Ljuska crvenog luka
Sok nara
Cikla
Cvijet hibiskusa
Narančasta
Ljuska žutog luka
 
Žuta:
Kurkuma u prahu
Kora naranče ili limuna
Mrkva
Sjemenke celera, kumina i kopra također mogu dati zanimljivu žutu boju

Smeđa:
Turska kava
Ljuska ili list oraha
 
Zelena:
Listovi špinata, blitve, raštike
 
Plava:
Borovnice i njihov sok
Listovi crvenog kupusa
Cvijet crnog sljeza
 
Ljubičasta:
Sok ili sirup kupine
Sok crnog grožđa
 
Ružičasta:
Sok brusnice ili maline

Želimo vam dobru zabavu i Uskrs bez suvišnih umjetnih bojila i drugih aditiva!

http://www.naturala.hr

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.