45 godina Varaždinskog društva za zaštitu od dijabetesa

45 godina Varaždinskog društva za zaštitu od dijabetesa

Osnovano na inicijativu prim. dr. Roke Živkovića 1967. godine, Varaždinsko društvo za zaštitu od dijabetesa 13. studenoga 2012. proslavilo je 45. obljetnicu postojanja u Županijskoj palači.

 

Prilikom svečanosti podijeljene su zahvalnice i priznanja mnogobrojnom pučanstvu i institucijama koje su uvelike pridonijele radu i napretku Društva.
Predsjednica Društva je istaknula da bolesnici od šećerne bolesti nailaze na mnoge zdravstvene i socijalno-ekonomske probleme koji se mnogo lakše rješavaju kada su bolesnici udruženi.
Društvo kontinuirano radi na širenju znanja kod svih građana, zdravstvenoj edukaciji bolesnika od šećerne bolesti, zastupa interese bolesnika pred HZZO-om, surađuje s drugim društvima u Hrvatskoj i aktivno sudjeluje u radu HSDU-a. Dugi niz godina organizira Sajam zdravlja, a djeca oboljela od dijabetesa već 40 godina odlaze u edukativne kampove, zahvaljujući prikupljenim sredstvima od humanitarne tombole na tradicionalnoj „Biciklijadi – biciklom do zdravlja“.
Veliki doprinos društvu dali su mnogobrojni volonteri te stručni tim medicinskih sestara i liječnica iz Centra za dijabetes. Varaždinsko je društvo jedno od najaktivnijih društava u zemlji, s vrlo opsežnim programima koji izravno pomažu oboljelima bez obzira na  životnu dob.
U Varaždinskoj županiji registrirano je više od 9.000 osoba sa šećernom bolešću te ih puno ima koji i ne znaju da boluju od dijabetesa. Osnovan je i Klub roditelja i djece oboljele od dijabetesa, kao i Klub mladih, čime želimo motivirati djecu, adolescente i mlade ljude da se bore i zauzmu svoje mjesto u današnjem društvu. Ove godine imali smo niz predavanja o prehrani, fizičkoj aktivnosti i samokontroli. Trenutno se na varaždinskim bazenima provodi tjelovježba koju pohađa oko 50 –ak članova.
Nakon kratkog prolaska kroz djelovanje svih 45 godina Društva i podjele zahvalnica i priznanja, svi nazočni gosti pridružili su se druženju uz domjenak. Najveće iznenađenje večeri bila je prekrasna torta kojom se  Klub roditelja i djece zahvaljuju Društvu na svojem osnutku početkom ove godine. Najveći pljesak dat je dopredsjedniku Društva prim.dr. Želimiru Beeru koji svih 45 godina nesebično pomaže u radu društva, te mr.sc. Dubravki Dvoršćak, dr.med. koja cijeli svoj život posvećuje našim šećerašima. Hvala im na tome!

 

  

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.