Voće i povrće snižava rizik za dijabetes

Voće i povrće snižava rizik za dijabetes

Osobe koje jedu puno voća i povrća imaju 20% niži rizik od pojave dijabetesa tipa 2 od osoba koje izbjegavaju te namirnice, pokazalo je britansko istraživanje.

 

Istraživanje je obuhvatilo više od 3700 odraslih Britanaca u dobi od 40 do 79 godina i utvrdilo je da su tijekom 11 godina osobe koje su jele najviše obroka voća i povrća tjedno imale najniži rizik pojave dijabetesa tipa 2.
U tom razdoblju bolest se razvila kod 653 osobe.

U skupini osoba koje su jele najviše voća i povrća (oko tri obroka povrća dnevno ili oko šest voćaka) 16% je razvilo šećernu bolest u odnosu na 21% onih koji su dobili dijabetes, a unosili su najmanje voća i povrća.

Rizik od pojave šećerne bolesti također je bio niži među osobama koje su uzimale razne vrste voća i povrća, bez obzira na ukupno unesenu količinu, pokazalo je istraživanje.

"To pokazuje da se ljudi ne trebaju usmjeriti samo na količinu voća i povrća koje unesu", kaže Nita Forouhi s Instituta za metaboličke znanosti u Cambridgeu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Diabetes Care.

http://www.plivazdravlje.hr

Tražilica

Copyright © 2017 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.