Vukovaru u čast

Vukovaru u čast

Klub osoba s dijabetesom „Za bolji život“ Ivanić-Grad nastavlja s radom, na zadovoljstvo aktivnih članova. U petak 20. travnja 2012. posjetili smo Vukovar i Ilok.

 

U autobusu su se članovima Kluba pridružili volonteri Crvenog križa i jedan član Udruge dijabetičara iz Popovače i tako udruženi krenuli smo put Vukovara. Vremenske prilike išle su nam na ruku, tako da smo mogli uživati u pravom proljetnom vremenu.
U Vukovaru nas je ispred bolnice dočekala naša Dubravka, koju smo angažirali u Udruzi vodiča grada Vukovara. Vrlo stručno vođenje omogućilo nam je da saznamo mnoštvo informacija ponajprije vezanih uz Domovinski rat i pad Vukovara, ali i o daljoj povijesti Vukovara. Vukovar je danas skoro u potpunosti obnovljen, ratne rane vidljive su još samo na malobrojnim građevinama, ali Vukovar i dalje nosi svoje unutrašnje rane, zapisane na licima građana i u njihovim pričama. Ovo je bila prilika da i mi ispred Kluba i Crvenog križa zapalimo lampaše za sve žrtve Domovinskog rata, ljude koji su se tako hrabro nosili s ratnim nedaćama i omogućili da mi danas slobodno hodamo ovim prelijepim gradom. Posebno teške emocije ponijeli smo nakon obilaska Ovčare i Memorijalnog centra vukovarskih žrtava i nadamo se da se takve strahote više nikada neće ponoviti.
U gradu smo se sastali s tajnikom Vukovarske udruge dijabetičara, g. Ivicom Sablićem i dogovorili daljnju suradnju naših dviju udruga. Nadamo se da će naši novi prijatelji uskoro biti gosti u našem gradu.

Ručak smo imali organiziran na Salašu Goldschmit, novouređenoj vinogradarskoj kući smještenoj u vinogradima koji su, nažalost, ove zime zbog vrlo niskih temperatura pretrpjeli znatnu štetu, tako da će ove godine urod grožđa biti znatno manji u odnosu na prijašnje godine.
Nakon Vukovara slijedili su Ilok i Iločki podrumi, koji su nam ponudili svoje zanimljivosti, i naravno, degustaciju vrlo dobre vinske kapljice. U ratnim stradanjima Iločki podrumi nisu bili oštećeni u znatnoj mjeri, tako da je to danas vrlo primamljiva i posjećena turistička destinacija. Nakon obilaska podruma imali smo mogućnost degustacije njihovih ponajboljih vina, i naravno, kupnju istih. Obišli smo i crkvu sv. Ivana Kapistarna i obližnji dvorac i imali se prilike fotografirati na obalama Dunava.
Naš obilazak završio je u kasnim popodnevnim satima i prepuni dojmova, dubokih emocija i umornih nogu krenuli smo nazad svojim kućama.

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.