Šećerna bolest u gradu Zagrebu

Šećerna bolest u gradu Zagrebu

Pilot projekt  Unapređenje kvalitete života i prevencija komplikacija kod osoba oboljelih od šećerne bolesti

 

 

Pilot projekt nastao u suradnji Grada s domovima zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo Unapređenje kvalitete života i prevencija komplikacija kod osoba oboljelih od šećerne bolesti bio je tema današnje konferencije za novinare u Gradskoj upravi na kojoj je, među ostalim, naglašeno da svaka deseta osoba u Hrvatskoj, odnosno svaka četvrta u Zagrebu, ima šećernu bolest ili neki od oblika te bolesti. 
 
Edukativnim akcijama i kampanjama, Grad Zagreb / Gradski ured za zdravstvo i branitelje nastavlja educirati sugrađane o prevenciji i liječenju ove bolesti koja je poprimila razmjere pandemije, jer broj oboljelih osoba u svijetu raste na razine koje su bile nezamislive prije samo nekoliko desetljeća. 
 
Zahvalivši na trudu sudionicima projekta gradonačelnik Milan Bandić podvukao je važnost preventivnih pregleda i edukativnih akcija koje će se, najavio je, održavati jednom na mjesec. Ravnateljima zagrebačkih domova zdravlja uručio je glukometre - uređaje za određivanje HbA1c i glukoze u krvi, ukupne vrijednosti 220 tisuća kuna, pa je tako Dom zdravlja Zagreb-Centar dobio osam uređaja, Dom zdravlja Zagreb-Zapad četiri, a Dom zdravlja Zagreb-Istok šest uređaja.
 
Konferenciji za novinare, uz gradonačelnika i pročelnika GU za zdravstvo i branitelje Zvonimira Šostara, sudjelovali su i eminentni stručnjaci, epidemiolog iz HZJZ-o dr. med. Mario Šekerija, te pomoćnik predstojnika Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovec prof. dr. sc. Željko Metelko, koji su pobliže objasnili kakve sve komplikacije dijabetes izaziva kod ljudi te koliki su troškovi liječenja bolesti i njezinih posljedica.
 
http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=50013&gal=709

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.