Holy je u ministarstvo uvela 'zeleni ponedjeljak' bez mesa

Holy je u ministarstvo uvela 'zeleni ponedjeljak' bez mesa

Ponedjeljkom će zaposlenici Ministarstva zaštite okoliša Mirele Holy moći jesti vegetarijanska jela. Inicijativa je potekla od Prijatelja životinja, a Holy ju je prihvatila.

 

Mnogi se katolici odriču mesa u vrijeme korizme, no ministrica Mirela Holy odlučila je uvesti nemrs svim svojim djelatnicima baš svaki ponedjeljak. Barem će tako biti sve dok ona bude šefica u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. Naime, već drugi put za redom, u ministarstvu je bio 'zeleni ponedjeljak' pa su djelatnici za ručak mogli birati između tri vegetarijanska jela. Inicijativa je potekla od Prijatelja životinja, a Holy ju je objeručke prihvatila.

- Nisam prihvatila ideju zato što sam vegetarijanka. Doduše, nekad sam bila vegetarijanka pa sam se razbolila. Rekli su mi da moja krvna grupa i nije pogodna za odricanje od mesa – rekla je ministrica.

Kaže da je inicijativa zapravo simbolična gesta kojom se želi potaknuti na razmišljanje o okolišu. Svojim dopisom drugim ministarstvima apelirala je da i oni uvedu bezmesni ponedjeljak.

Predsjednik Prijatelja životinja Luka Oman je rekao da je to zapravo svjetska kampanja koja traje već godinama te mnoge institucije u drugim zemljama jedan dan u tjednu nude samo vegetarijanska jela.

- Ovo je prvi put da se zeleni ponedjeljak uvodi kod nas, a pismo namjere je potpisao i zagrebački gradonačelnik - rekao je Oman.

Ministarstvo je na svojim stranicama pojasnilo zašto uvode ovaj običaj da jednom tjedno ne jedu meso te su naveli da stočarska industrija proizvodi čak 19 posto svih stakleničkih plinova. Tako ispada da stoka zagađuje više od cijelog svjetskog prometa. Procjenjuju i da se za proizvodnju jednog kilograma mesa mora potrošiti čak 15.500 litara pitke vode a da je za polovicu svog zagađenja vode u Europi kriv upravo masovni uzgoj životina.

Naravno, razlozi za vegetarijanstvo su i zdravstveni pa navode da hrana bez mesa može smanjiti oboljenje od raka, dijabetesa, bolesti srca i krvnih žila te pretilosti.

http://www.24sata.hr/politika/holy-ce-u-ministarstvo-uvesti-zeleni-ponedjeljak-bez-mesa-255864

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.