Znanstvenici tvrde: Dijabetes se možda sastoji od pet različitih bolesti

Znanstvenici tvrde: Dijabetes se možda sastoji od pet različitih bolesti

Znanstvenici tvrde: Dijabetes se možda sastoji od pet različitih bolesti.

 

Znanstvenici smatraju kako se šećerna bolesti zapravo sastoji od pet različitih bolesti te se tretman može prilagoditi individualno svakoj od njih.
Šećerna bolest je podijeljena u dvije skupine- tip 1 i tip 2. Međutim, istražitelji iz Švedske i Finske tvrde da ova novost može započeti novu eru personalizirane medicine. Stručnjaci tvrde da je ovo istraživanje temelj budućih načina tretiranja šećerne bolesti iako je taj proces dugotrajan i spor. Dijabetes pogađa 1 od 11 odraslih života u svijetu i povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, sljepoće, otkazivanja bubrega i amputacije. Dijabetes tipa 1 je bolest imunološkog sustava. Neprestano napada izvore proizvodnje inzulina (beta stanice) te organizam nema dovoljno hormona kako bi se regulirala razina šećera u krvi. Dijabetes tipa 2 ima najčešći uzrok pronalazi u lošoj kvaliteti života jer prekomjerna tjelesna težina snažno utječe na način kako inzulin djeluje u organizmu.
Centar za dijabetes na Sveučilištu Lund u Švedskoj i Institut molekularne medicine u Finskoj analizirali su stanje 14775 pacijenta, uključujući i detaljnu analizu njihove krvi. Rezultati su bili obavljeni u knjizi „The Lancet Diabetes and Endocrinology“, a pacijente su grupirali u pet različitih skupina.

•    Skupina 1 - ozbiljna autoimuna bolest je ista kao i dijabetes tipa 1- razvili su bolest kada su bili mladi, djelovali su zdravo ali zbog bolesti tijelo im nije moglo proizvoditi inzulin.
•    Skupina 2 - pacijenti sa ozbiljnim deficitom inzulina su imali slične probleme kao oni iz skupine 1. Bili su mladi i zdravi i njihova tijela nisu mogla proizvoditi inzulin međutim njihov imunološki sustav nije krivac za to.
•    Skupina 3 - Ozbiljan dijabetes koji je otporan na inzulin se pojavljuje kod pacijenata koji su pretili te njihova tijela jesu proizvodila inzulin ali tijelo im nije reagiralo.
•    Skupina 4 - pacijenti koji su imali blaži oblik dijabetesa povezan sa pretilosti, bili su izrazito pretili ali njihov metabolizam bio je uravnoteženiji nego u skupini 3.
•    Skupina 5 - pacijenti koji su imali blaži oblik dijabetesa povezan sa dobi, razvili su simptome kasnije u životu i njihova bolest nije bila toliko invazivna.

Jedan od istražitelja, Prof. Leif Groop rekao je BBC-u „Ovo je vrlo bitno, korak smo bliže preciziranoj medicini. U idealnoj situaciji, ovo je primjenjivo prilikom dijagnoze pa je sami tretman usmjereniji i precizniji.“ Također je naveo da se ozbiljni oblici dijabetesa mogu agresivnije tretirati nego blaži oblici. Pacijente iz druge skupine bi se klasificiralo kao oboljele od šećerne bolesti tipa 2 budući da nemaju autoimunu bolest. Međutim, istraživanja potvrđuju da je vjerojatni uzrok njihovih bolesti defekt u njihovim beta stanicama, a ne pretilost. Iz tog razloga, na njih bi bio primjenjiv sličan tretman kao za oboljele od dijabetesa tipa 1.

Bolja klasifikacija

Dr. Victoria, savjetnik i bolnički znanstvenik na fakultetu u Londonu tvrdi da većina znanstvenika zna kako klasifikacija dijabetesa na tip 1 i tip 2 nije sasvim precizna.
Kazala je BBC-u: „Ovo je definitivno budućnost kako ćemo gledati na dijabetes kao bolest.“
Međutim upozorila je da se istraživanje ne bi praktično primijenilo u kratkom roku. Istraživanje se odnosilo samo na ljude u Skandinaviji, a rizik od dijabetesa se razlikuje u svijetu. Jedan primjer je povećani rizik kod populacije u Južnoj Aziji.
Dr. Salem tvrdi da „Postoji velika nepoznata količina kalsifikacije dijabetesa- moguće je da u cijelom svijetu postoji 500 podskupina ovisno o genetičkom i lokalnom utjecaju. Njihova analiza zasad ima samo pet skupina, no ubrzo taj broj možda poraste.
Sudhesh Kumar, profesor medicine Medicinskog fakulteta u Warwicku tvrdi da je ovo samo prvi korak. „Također još preostaje utvrditi bi li različto tretiranje svake skupine donjelo bolje rezultate.''
Dr. Emily Burns, iz udruge Diabetes UK (Ujedinjeno Kraljevstvo) tvrdi da razumijevanje ove bolesti može pomoći u personaliziranju tretmana  i smanjiti rizik komplikacija vezanih uz dijabetes u budućnosti. Također je dodala: „Ovo istraživanje ide u dobrom smjeru što se tiče razumijevanja dijabetesa tipa 2 detaljnije ali moramo znati više i o ovim gskupinama prije nego što možemo razumjeti što to znači za ljude koji žive s takvom bolešću.“  


 

Izvor

Tražilica

Copyright © 2019 HSDU. Sva prava pridržana.
Designed and developed by Dedal komunikacije d.o.o.