Bolji prehrambeni izbori za sretne i zdrave blagdane




Zrinka Šmuljić, mag. nutricionizma

Dr. sc. Eva Pavić, univ. spec., dipl. ing.

Služba za prehranu i dijetetiku

Klinički bolnički centar Zagreb

Brojne poslovne i privatne obaveze ostavljaju nam sve manje vremena za odmor, obiteljska druženja i pripremu hrane u domaćem, opuštenom okruženju. Zbog današnjega užurbanog načina života sve se više veselimo blagdanima kao vremenu koje provodimo u druženjima s najmilijima i odmoru. No, u blagdanske dane neminovna je konzumacija hrane koja nije sastavni dio naše uobičajene prehrane, remeti se ustaljeni ritam obroka češćim posezanjem za kaloričnijim zalogajima, obroci su obilniji, a uobičajeno kretanje i tjelesna aktivnost budu smanjeni. Tradicionalno pripremljena blagdanska jela bogatija su energijom, zasićenim masnoćama, dodanim šećerom i solju, što će se, uz češću konzumaciju hrane i obilnije obroke, nepovoljno odražavati na glukoregulaciju te dovoditi do porasta tjelesne mase. Oboljelome od šećerne bolesti dijetoterapija čini osnovu liječenja. S obzirom na brojne prehrambene izazove vezane uz blagdane to ne znači suzdržavanje od blagdanske hrane, već valja imati na umu da se tradicionalna hrana može pripremiti na zdraviji način jednostavnim preinakama već poznatih jela: francuske salate, kruha, mesnog pečenja, škrobnog priloga, deserta.

Bolji prehrambeni izbori u pripremi blagdanske hrane značit će:

  • korištenje pirovog brašna ili brašna drugih žitarica (zobi, raži) s nižim glikemijskim indeksom u odnosu na bijelo ili kukuruzno brašno kod pripreme domaćega blagdanskog kruha
  • zamjenu pečenog krumpira kao škrobnog priloga salatom od bulgura i slanutka uz dodatak luka i peršina
  • zamjenu krumpira i jaja u francuskoj salati celerom i jabukom te smanjenjem udjela masnoće uključivanjem grčkog jogurta uz manju količinu majoneze i kiselog vrhnja; ovakva zdravija francuska salata po porciji serviranja sadrži 50% manje kalorija, 40% manje masnoća, te čak 60% manje ugljikohidrata u usporedbi s uobičajenom, a količina vlakana važnih za glukoregulaciju je identična
  • biranje mlijeka s manjim udjelom masnoće i zamjenu vrhnja grčkim ili čvrstim jogurtom u pripremi umaka
  • umjesto dodavanja ulja ili masti prilikom pečenja ribe ili mesnog pečenja birati temeljac, ribu peći na masnom papiru ili meso peći u vrećici za pečenje/vatrostalnoj posudi za jednako ukusan rezultat
  • korištenje biljnih začina poput svježeg ili sušenog peršina, sušenih mediteranskih začina (ružmarina, origana, bosiljka), kurkume, kajenskog papra, cimeta umjesto soli, vegete, umjetnih aroma (prilikom pripreme deserta)
  • pripremu deserta na bazi voća ili sira (štrudla, pita), zamjenu bijeloga pšeničnog brašna pirovim ili zobenim brašnom (mljevenim zobenim pahuljicama), zamjenu bijelog šećera stevijom ili manjom količinom šećera kokosovog cvijeta ili meda.

Izuzev samog izbora hrane, često raspored obroka bude u drugom planu, pogotovo uslijed užurbanih priprema ili svjesnog izbjegavanja hrane radi kasnijega obilnijeg obroka. Za zadovoljavajuću glukoregulaciju važan je raspored obroka, stoga i u vrijeme blagdana valja zadržati raspored unosa hrane prema sugeriranome ovisno o tipu bolesti i terapiji.

U blagdansko vrijeme ne smije se zapostaviti tjelesna aktivnost koja doprinosi smanjenju razine šećera u krvi i smanjenju stresa te pomaže u održavanju zdrave tjelesne mase, odnosno sprječava dobivanje na tjelesnoj masi uslijed obilnijih obroka. Stoga je druženje nakon blagdanskog obroka uputno nastaviti u šetnji ili aktivnosti nakon koje će svi biti sretniji i zadovoljniji. Tjelesna aktivnost i boravak na otvorenome utjecat će i na bolji san koji je važan za dobru glikemiju. Nedovoljno sna (manje od sedam sati noću) te lošija kvaliteta sna ometena obilnijim večernjim obrocima može otežati kontrolu glikemije potičući češću potrebu za hranom s visokim udjelom masti i šećera.

Zdrave i sretne blagdane želi Vam Služba za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb!